Składniki:
- 1,5 kg aronii
- 1 kg cukru
Aronie oczyszczamy z liści i myjemy. Przebrane owoce wsypujemy do górnej części sokownika oraz dodajemy cukier. Do dolnej części wlewamy wodę i wstawiamy na ogień. Powstający sok spuszczamy przez wężyk. Tak uzyskany sok rozlewamy do słoiczków, które pasteryzujemy. Sok z aronii ma specyficzny zapach i niepowtarzalny smak, a przede wszystkim dużo witamin.
Smacznego!
Robiąc sok z aronii rosnącej na własnej działce ma się dużą satysfakcję. Poniżej zdjęcie krzewu:
PYSZNY ROBIE SAMA.
OdpowiedzUsuńMała rada.Owoce 2-3 dni dobrze jest zamrozić,wtedy będzie więcej soku i będzie on smaczniejszy bowiem straci cierpki smak.To sprawdzone,aha wydaje mi się ,że tym sposobem uzyskuje się go też więcej.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńRobimy co roku :D same witaminki, mamy kilka krzaczków na ogródku
OdpowiedzUsuńmniam! mam ślinotok..... pycha...
OdpowiedzUsuńWow, pyszności!
OdpowiedzUsuńTe wszystkie zalety stają się mniejszymi po gotowaniu i to mnie nie przekonuje .
OdpowiedzUsuń