Placek z tartą marchewką, która nadaje ciastu miękką i wilgotną konsystencję, idealny na okres jesienny
Wymiary formy: 25x30 cm
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 5 marchewek
- 1 szklanka oleju
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczanej
- cukier waniliowy
- masło + bułka tarta do przygotowania formy
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 230 g miękkiego masła
- aromat śmietankowy
- cukier puder
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następie ucierając masę dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach oraz porcjami dodajemy do ciasta, całość mieszając. Gotowe ciasto przekładamy na blachę i pieczemy 45 minut w 200 st.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajmy mleko w proszku oraz aromat. Całość mieszamy do jednolitej masy. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty oraz przekładamy przygotowana masą, a górę posypujemy cukrem pudrem.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajmy mleko w proszku oraz aromat. Całość mieszamy do jednolitej masy. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty oraz przekładamy przygotowana masą, a górę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto marchewkowe ciasto marchewkowe z kremem ciasto z marchewki marchewka
Uwielbiam to ciasto o każdej porze roku,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPonoć jestem mistrzem ciasta marchewkowego, piekę go tak często.. Twoje musi być równie pyszne bo przepis bardzo podobny:) tylko ja odpuszczam sobie masę:)
OdpowiedzUsuńAle ładne to Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńa gdyby tak przełożyć marmoladą ?
OdpowiedzUsuńwydaje Nam się, że w smaku ciasto byłoby podobne do pierniczków z marmoladą, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowaliśmy, mimo to pomysł wydaję smakowity, pozdrawiamy!
UsuńDzisiaj piekłam ciasto marchewkowe. Bardzo podobne składniki, jak w moim przepisie. Jednak temp. pieczenia nieco mnie zdziwiła. Piekłam w temp. 180 stopni przez 45 minut.
OdpowiedzUsuńciasto marchewkowe robiłam pierwszy raz :) mimo innej temperatury wyszło przepyszne, pozdrawiam!
UsuńJedno z lepszych ciast jakie znam :) Muszę i tą wersję wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że sama ślinka leci do buzi:) A ja wykorzystam niedługo Twój przepis, bo narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńBardzo inspirujący blog, często tutaj zaglądam. Często robię desery i dania z Twoich przepisów - wychodzą przepyszne! Gratuluję sukcesu! Serdecznie zapraszam na moją stronę poświęconą architekturze wnętrz: http://okiemarchitektki.blogspot.com Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!! :) Wygląda nieziemsko! Nie rozumiem ludzi, którzy boją się ciast tego typu. Przecież nie ma nic pyszniejszego!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni. :)
poproszę kawałeczek, Gabrysiu :) wygląda cudnie!
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda przepięknie, rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńCo to za ciasto z Olejem! Jest jakiś zamiennik?
OdpowiedzUsuńBardzo dobre i zdrowsze niż tłuszczem roślinnym utwardzonym lub masłem.
UsuńMyślisz, że takie ciasto jest jakieś gorsze? Śmierdzi olejem? Spróbuj, a się zdziwisz :-D
Kocham absolutnie marchewkowiec - po serniku i jabłeczniku to najlepsze ciasto. :-)
OdpowiedzUsuńChodzi za mną to ciasto:)
OdpowiedzUsuńMoże głupie pytanie ale czy mogę zamrozić to ciasto?bez masy lub z masą?
OdpowiedzUsuńmożesz zamrozić z masą i bez masy. Ciasto po rozmrożeniu powinno być smaczne.
UsuńCiasto pieczenia się z termoobiegiem czy bez ? Zawsze piekę wszystko z termo i jaka ustawić tego i czas ?
OdpowiedzUsuńpiekę bez termoobiegu, najlepiej sprawdzać poziom wypieczenia ciasta patyczkiem
UsuńNie wyszlo://
OdpowiedzUsuńWitam,skąd taki kolor ciasta? Robiłam z podobnego przepisu ale wyszło jasne ciasto
OdpowiedzUsuń