Ciasto marchewkowe

Placek z tartą marchewką, która nadaje ciastu miękką i wilgotną konsystencję, idealny na okres jesienny

Wymiary formy: 25x30 cm

Składniki:

ciasto:
  • 2 szklanki mąki 
  • 5 marchewek 
  • 1 szklanka oleju 
  • 5 jajek 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczanej 
  • cukier waniliowy 
  • masło + bułka tarta do przygotowania formy
krem:
  • 1/2 szklanki cukru pudru 
  • 1/2 szklanki mleka w proszku 
  • 230 g miękkiego masła
  • aromat śmietankowy 
dodatkowo:
  • cukier puder


Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następie ucierając masę dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i olej. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach oraz porcjami dodajemy do ciasta, całość mieszając. Gotowe ciasto przekładamy na blachę i pieczemy 45 minut w 200 st.

Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajmy mleko w proszku oraz aromat. Całość mieszamy do jednolitej masy. Upieczone i wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty oraz przekładamy przygotowana masą, a górę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

24 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto o każdej porze roku,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ponoć jestem mistrzem ciasta marchewkowego, piekę go tak często.. Twoje musi być równie pyszne bo przepis bardzo podobny:) tylko ja odpuszczam sobie masę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a gdyby tak przełożyć marmoladą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje Nam się, że w smaku ciasto byłoby podobne do pierniczków z marmoladą, ale takiego połączenia jeszcze nie próbowaliśmy, mimo to pomysł wydaję smakowity, pozdrawiamy!

      Usuń
  4. Dzisiaj piekłam ciasto marchewkowe. Bardzo podobne składniki, jak w moim przepisie. Jednak temp. pieczenia nieco mnie zdziwiła. Piekłam w temp. 180 stopni przez 45 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto marchewkowe robiłam pierwszy raz :) mimo innej temperatury wyszło przepyszne, pozdrawiam!

      Usuń
  5. Jedno z lepszych ciast jakie znam :) Muszę i tą wersję wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak, że sama ślinka leci do buzi:) A ja wykorzystam niedługo Twój przepis, bo narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo inspirujący blog, często tutaj zaglądam. Często robię desery i dania z Twoich przepisów - wychodzą przepyszne! Gratuluję sukcesu! Serdecznie zapraszam na moją stronę poświęconą architekturze wnętrz: http://okiemarchitektki.blogspot.com Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam!!! :) Wygląda nieziemsko! Nie rozumiem ludzi, którzy boją się ciast tego typu. Przecież nie ma nic pyszniejszego!

    Pozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. poproszę kawałeczek, Gabrysiu :) wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto wygląda przepięknie, rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Co to za ciasto z Olejem! Jest jakiś zamiennik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dobre i zdrowsze niż tłuszczem roślinnym utwardzonym lub masłem.
      Myślisz, że takie ciasto jest jakieś gorsze? Śmierdzi olejem? Spróbuj, a się zdziwisz :-D

      Usuń
  12. Kocham absolutnie marchewkowiec - po serniku i jabłeczniku to najlepsze ciasto. :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Może głupie pytanie ale czy mogę zamrozić to ciasto?bez masy lub z masą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zamrozić z masą i bez masy. Ciasto po rozmrożeniu powinno być smaczne.

      Usuń
  14. Ciasto pieczenia się z termoobiegiem czy bez ? Zawsze piekę wszystko z termo i jaka ustawić tego i czas ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekę bez termoobiegu, najlepiej sprawdzać poziom wypieczenia ciasta patyczkiem

      Usuń
  15. Witam,skąd taki kolor ciasta? Robiłam z podobnego przepisu ale wyszło jasne ciasto

    OdpowiedzUsuń