Skok na las można zaliczyć do udanych, świadczą o tym pełne wiadra grzybów :) Ukoronowaniem wyprawy jest aromatyczny zapach zupy ze świeżych grzybów rozchodzący się podczas jej gotowania po całym domu.
- 50 dag świeżych grzybów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- ząbek czosnku
- przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, natka pietruszki, lubczyk, sól
- 3 łyżki śmietany
- smalec
- 3 garstki makaronu
Grzyby dokładnie oczyszczamy, myjemy i kroimy na kawałki. Potem obieramy cebule, siekamy w kostkę i smażymy razem z grzybami do lekkiego zarumienienia.
Nastepnie pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy razem z przyprawami ok. 15 min. Potem do wywaru wkładamy podsmażone grzyby, czosnek, natkę pietruszki, lubczyk i makaron. Całość gotujemy do miękkości, doprawiamy sola i dodajemy śmietanę.
Smacznego!
A tutaj przedstawiam kilka znalezionych okazów
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
grzybobranie świeże grzyby zupa grzybowa zupa z grzybami zupy
Dzięki, ależ oczy nacieszyłam. Pozdro
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Prosta, łatwa zupa i taka pyszna :)
OdpowiedzUsuńnie ma za co :) pozdrawiam!
UsuńZe świeżych grzybów jeszcze nie gotowałam zupy, ale chętnie wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńTo nie jest prawdziwa zupa grzybowa.Do takiej zupy nie dodaje się jarzyn ani żadnych przypraw tylko grzyby ,cebula i natka pietruszki.Wszystko razem ugotowane doprawione solą i pieprzem i oczywiście śmietanka.Podaje się ją z utłuczonymi ziemniaczkami z przesmażoną cebulką i boczkiem.
OdpowiedzUsuńTaka zupka musi być pyszna i aromatyczna. Muszę się wybrać na grzybobranie.
OdpowiedzUsuń