Składniki:
- 30-40 dag mięsa wieprzowego np. żeberek lub drobiowego
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 por lub cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 lub 6 ziemniaków
- przyprawy: liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, majeranek, sól
- natka pietruszki, selera i lubczyku
Przygotowanie:
Mięso myjemy i wrzucamy do garnka z wodą. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i przyprawy. Po około 30 minutach wsypujemy kaszę, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemianki, czosnek oraz związane nitką natki i por. Całość gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie wyjmujemy mięso, obieramy z kości, kroimy i ponownie dodajemy do zupy. Krupnik gotujemy jeszcze parę minut. Podajemy posypany natką pietruszki.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Uwielbiam krupnik! Ten wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńSuper zupka,chyba nasza polska,ale waza cudowna.
OdpowiedzUsuńTen przepis przypomina mi o krupniku, który robiła moja babcia. Jak byłem mały to bardzo lubiłem krupnik. Zwłaszcza taki z dodatkiej grubej kaszy. Pychota.
OdpowiedzUsuńUwielbiam krupnik! Taki z solidną dawką mięsa :)
OdpowiedzUsuń