Składniki:
- 40 dag twarogu tłustego
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 5 dag masła
- 3 dag bułki tartej
- sól
- cukier
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatamy widelcem lub łyżką, dodajemy żółtka i cukier waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy białka z odrobiną soli i łączymy z powstałą masą. Na koniec dodajemy mąkę, dzięki temu kluski nie zrobią się gumowate. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy więcej mąki. Ciasto musi odstawać od brzegów miski i nie może przyklejać się do rąk. Potem masę wykładamy na stolnicę, wysypaną mąką i formujemy wałeczki ok 2 cm. Delikatnie je spłaszczamy i kroimy w ukośne kluski.
Następnie wrzucamy je do gotującej, osolonej wody. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę z bułki tartej i masła. Gdy leniwe wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową. Pierogi podajemy polane bułką tartą i posypane cukrem lub cynamonem. Można też polać śmietanką.
Następnie wrzucamy je do gotującej, osolonej wody. W tym czasie przygotowujemy zasmażkę z bułki tartej i masła. Gdy leniwe wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową. Pierogi podajemy polane bułką tartą i posypane cukrem lub cynamonem. Można też polać śmietanką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
kluski leniwe leniwe pierogi na słodko obiad pierogi pierogi leniwe twaróg
leniwe... - pychota. Najlepsze smaki z dzieciństwa... :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie :) Na pewno skorzystam z przepisu !!!
OdpowiedzUsuńJa zamiast maki dodaję kaszę manną i zostawiam na około godzinę zeby kasza napęczniała - moim zdaniem są bardziej puszyste .
OdpowiedzUsuńwyglądają na pyszne i mięciutkie zabieram się do roboty dzięki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi leniwe i często je robię. Ja i moje dzieci jemy polane stopionym masłem i posypane cukrem z cynamonem. Już czuję ten smak i mam pomysł na jutrzejszy obiadek ;) A tym czasem zapraszam na aromatyczny ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem http://to-tylko-blog.blog.pl/2014/02/06/ryz-zapiekany-z-jablkami-i-cynamonem/
OdpowiedzUsuńCzy moze byc ser z wiaderka?
OdpowiedzUsuńto musi być typowy twaróg, sera z wiaderka nie polecam i odradzam, pozdrawiam!
Usuńuwielbiam pierogi leniwe : )
OdpowiedzUsuńU nas raczej w wersji z cebulką ale w każdej wersji smakują doskonale:)
OdpowiedzUsuńBardzo kiedyś lubiłam, teraz niestety muszę ograniczać, ale raz na jakiś czas chętnie zgrzeszę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi leniwe, mniam, mniam....
OdpowiedzUsuń