Składniki:
- 5 pomidorów
- 1/2 kg mięsa mielonego (np. wieprzowego z łopatki lub z indyka)
- 1 bułka namoczona w mleku
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
- natka pietruszki lub selera
- 2 łyżki śmietany
- olej
Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy, odcinamy czubki i wydrążamy miąższ. Następnie drobno siekamy cebulę, czosnek i lekko podsmażamy. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę, sól, pieprz, majeranek oraz cebule i czosnek.Wszystko dokładnie wyrabiamy. Powstałym farszem napełniamy pomidory, posypujemy papryką i pokrojoną natką pietruszki.
Potem wkładamy do garnka z niewielką ilością wody.Dodajemy również drobno pokrojony miąższ z pomidorów, pozostałe przyprawy i koncentrat pomidorowy. Wszystko gotujemy ok. 15-20 minut. Powstały sos doprawiamy śmietaną Danie podajemy np. z chlebem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
mięso mielone obiad pomidory pomidory faszerowane pomidory na obiad pomidory nadziewane
Faszerowałam różne warzywa, ale pomidorów jeszcze nie, zawsze bałam się, że mi się porozwalają. Widzę, że chyba niesłusznie bo u Ciebie nie dość, że się trzymają w całości to jeszcze dobrze wyglądają.
OdpowiedzUsuńRobiłam takie pomidory w wersji prowansalskiej - pycha :)
OdpowiedzUsuńLubię pomidorki :D
OdpowiedzUsuńFaszerowane warzywa kojarzą mi się z papryką -pewnie jak większości z nas. Ale czas obalać zasady ;-) obiecuje, że wypróbuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :*
Jestem wegetarianką. Zamiast mielonego dodałam ryż z jajkiem. Rewelacja! Będę tu częściej zaglądać. Zapraszam kolejny raz do mnie! www.kuchnia-madzi.blog.pl
OdpowiedzUsuńNo pyszne są :)) takie nadziewane mięsem też mam w planach.. w końcu sezon na pomidorki trwa :))
OdpowiedzUsuńzazwyczaj panierowałam paprykę, ale pomidory to niezwykle interesujący pomysł
OdpowiedzUsuńSuper się prezentują, musimy zrobić. Dziękuję za ciekawy przepis...
OdpowiedzUsuń