Średnica formy: 22 cm
Składniki:
ciasto:
- 1/2 kg mąki
- 120 g margaryny
- 2 jajka
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
krem budyniowy:
- 1 budyń waniliowy
- 1/2 l mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 żółtko
- 100 g masła
- 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
- 3 łyżki miodu
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru
Przygotowanie:
Mąkę, cukier i sodę siekamy z margaryną. Dodajemy miód i jajka oraz zagniatamy ciasto. Następnie dzielimy je na 3 części i każdą rozwałkowujemy na blaty o wielkości formy do pieczenia. Dwa placki pieczemy w temperaturze 180 st. około 10 - 15 minut do ładnego zarumienienia. Na trzeci wykonujemy masę orzechową. W garnku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem. Następnie dodajemy orzechy i zagotowujemy. Przygotowaną masę przekładamy na trzeci placek i pieczemy go tak jak dwa poprzednie.
Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki. Większą część mleka gotujemy z cukrem. Z pozostałym mlekiem mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszenną, żółtko oraz budyń waniliowy. Mieszamy, następnie wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym ucieramy z masłem na puszystą masę. Gotowym kremem budyniowym przekładamy placki, a górę ciasta przykrywamy blatem z masą orzechową. Ciasto odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce.
Z 1/2 l mleka odlewamy pół szklanki. Większą część mleka gotujemy z cukrem. Z pozostałym mlekiem mieszamy mąkę ziemniaczaną i pszenną, żółtko oraz budyń waniliowy. Mieszamy, następnie wlewamy na gotujące się mleko, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Przygotowany budyń odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, po czym ucieramy z masłem na puszystą masę. Gotowym kremem budyniowym przekładamy placki, a górę ciasta przykrywamy blatem z masą orzechową. Ciasto odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto miodowe ciasto orzechowe ciasto orzechowo miodowe ciasto z orzechami miodownik miodownik z orzechami miód orzechy
Orzechy i miód to rewelacyjne zestawienie ;D
OdpowiedzUsuńTakie ciasta uwielbiam najbardziej, pięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńUbóstwiam takie miodowo-orzechowo-kremowe ciasta, boskie! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpołączenie miodu i orzechów mmm moje ulubione;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Szczególnie kusi na masa orzechowa na wierzchu, taka cudownie chrupiąca...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie - a orzechy są zdrowe :)
OdpowiedzUsuńJutro będę piekła to ciacho i zobaczymy jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta miodowe, lubię połączenie z orzechami i dżemem :) Pozdrawiam, Lipka
OdpowiedzUsuńhttp://sio-smutki.bloog.pl
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńzapraszam również do mnie: http://iwonkaaamaliglowka.blog.pl/
Jak ja kocham słodkie a to ciasto wygląda oszałamiająco :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńCiasto pycha, u mojej mamy zwany jest Snikersem - nie wiem dlaczego, ale jest synonimem każdych świąt
OdpowiedzUsuńa zamiast orzechów laskowych można zastąpić je orzechami włoskimi?
OdpowiedzUsuńnigdy tak jeszcze nie próbowałam, ale widziałam takie przepisy, więc ciasto powinno wyjść równie pyszne, pozdrawiam!
UsuńO jejku jakie pyszności!:)
OdpowiedzUsuń