Grochówka

Jak w wojsku mocno doprawiona majerankiem, z dużą ilością jarzyn i wędzonym boczkiem oraz żeberkami

Składniki:
  • 40 dag grochu łuskanego połówki 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1/2 selera 
  • 4 ziemniaki 
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 40 dag wędzonego boczku 
  • 2 wędzone żeberka lub wędzoną kiełbasę 
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie 


Przygotowanie:

Połówki grochu płuczemy, wrzucamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy żeberka, pokrojony w kostkę boczek, marchewkę, pietruszkę, seler oraz liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zupę gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszamy, aby groch się nie przypalił. Po ok. 40 min. do wywaru dodajemy także pokrojone ziemniaki, cebulę i czosnek. Potem wyjmujemy żeberka z zupy, obieramy je z kości, a mięso kroimy i ponownie wrzucamy do grochówki. Całość doprawiamy solą, majerankiem i gotujemy do miękkości.

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. jakas zadka ta grochowka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może wydawać się rzadka, ponieważ zdjęcie zostało zrobione zaraz po ugotowaniu, grochówka gęstnieje jak troche przestygnie, zupka napewno jest pyszna, gęsta i godna polecenia ;), pozdrawiam!

      Usuń
  2. Grochowka z polowek ? To namiastka grochowki ! Prawdziwa fgrochowka to grochowka z calego nieluskanego grochu wczesniej namoczonego w zimnej przegotowanej wodzie ! Z sola ostroznie bo wedzone zeberka sa slone !

    OdpowiedzUsuń
  3. I dużo majeranku :) Sam robię grochówkę i tylko dla siebie bo nikt inny z rodziny nie chce (wolą inne potrawy) ale......na wędzonce. Eh.......właśnie na wędzące którą coraz trudniej jest kupić :( pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Gabrysiu taka zupka to akurat na rozgrzewkę na dzisiejszy chłodek. :)
    Zapraszam na piernik marchewkowy bez cukru.

    OdpowiedzUsuń