Składniki:
- 40 dag grochu łuskanego połówki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 40 dag wędzonego boczku
- 2 wędzone żeberka lub wędzoną kiełbasę
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
Połówki grochu płuczemy, wrzucamy do garnka z wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy żeberka, pokrojony w kostkę boczek, marchewkę, pietruszkę, seler oraz liść laurowy, pieprz i ziele angielskie. Zupę gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszamy, aby groch się nie przypalił. Po ok. 40 min. do wywaru dodajemy także pokrojone ziemniaki, cebulę i czosnek. Potem wyjmujemy żeberka z zupy, obieramy je z kości, a mięso kroimy i ponownie wrzucamy do grochówki. Całość doprawiamy solą, majerankiem i gotujemy do miękkości.
Smacznego!
Uwielbiam tę zupę :)
OdpowiedzUsuńjakas zadka ta grochowka
OdpowiedzUsuńmoże wydawać się rzadka, ponieważ zdjęcie zostało zrobione zaraz po ugotowaniu, grochówka gęstnieje jak troche przestygnie, zupka napewno jest pyszna, gęsta i godna polecenia ;), pozdrawiam!
UsuńGrochowka z polowek ? To namiastka grochowki ! Prawdziwa fgrochowka to grochowka z calego nieluskanego grochu wczesniej namoczonego w zimnej przegotowanej wodzie ! Z sola ostroznie bo wedzone zeberka sa slone !
OdpowiedzUsuńI dużo majeranku :) Sam robię grochówkę i tylko dla siebie bo nikt inny z rodziny nie chce (wolą inne potrawy) ale......na wędzonce. Eh.......właśnie na wędzące którą coraz trudniej jest kupić :( pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGabrysiu taka zupka to akurat na rozgrzewkę na dzisiejszy chłodek. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na piernik marchewkowy bez cukru.