Wymiary formy: 38x22 cm
Składniki:
ciasto:
- 1 margaryna
- 2,5 szklanki mąki
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 15 dag posiekanych orzechów włoskich
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 puszka masy krówkowej
Przygotowanie:
Z wszystkich składników zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na 2 części. Pierwszą wykładamy na blaszkę i lekko podpiekamy ok. 15 minut w 170 st. W tym czasie ubijamy białka z odrobiną soli na sztywno i dodajemy małymi porcjami cukier oraz pozostałe składniki na bezę. Następnie na podpieczony spód wykładamy połowę powstałej masy i ponownie pieczemy około pół godziny. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Upieczone placki przekładamy masą krówkową (masę wykładam z puszki do garnka i lekko podgrzewamy, ciągle mieszając, aby się częściowo rozpuściła). Ciasto jest najlepsze następnego dnia.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto kajmakowe z orzechami kajmak kajmak z orzechami masa krówkowa orzechy orzechy włoskie
Ojejku, fenomenalnie... uwielbiam łączyć masę kajmakową z orzechami! Ciacho wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;)
Ale co to właściwie znaczy "jedna margaryna"? "Jedna"?
OdpowiedzUsuńCzy w Twoim sklepie można kupić wyłącznie kostki o tej samej wadze? A nawet jeśli - to jaka to waga? 200g czy może 250? A może 170? Bo takie kostki tez bywają.
Poza tym, jeśli u siebie zawsze kupujesz np. tylko kostki 200-gramowe (albo 250g), to dlaczego myślisz, że w całej Polsce są do kupienia tez tylko takie, jakie Ty kupujesz?
Wybacz mój złośłiwy ton, ale zawsze denerwuje mnie niechlujstwo w przepisach...
Gdy jest to przepis na jakieś danie wytrawne (np. obiadowe), to pół biedy, ale w przepusach na ciasta dokłądność jest bardzo ważna , bo bardzo niedaleko jest od ciasta udanego do gniota czy zakalca. A ilość użytych składników ma dla udanego ciasta podstawowe znaczenie. Różnica 80 gramów (bo np. 250g-170g=80g) tłuszczu to jest bardzo dużo!
;) ;) cóż za piękna litania ;) "wybacz mój złośliwy ton" ;D;D;D zawsze kupuję margarynę 250g, głównie takie spotyka się w sklepach i właśnie taka kostka została użyta
UsuńPS: prościej kulturalnie zapytać o wagę :) pozdrawiam!
Ja piekę podobne of kilku lat ale bezę robię ubijam białka i wykładam ba podpieczone ciasto i to posypuję orzechami i takie podpieczone dają lepszy efekt wypróbuj
OdpowiedzUsuńWitam, właśnie próbuję skorzystać z przepisu jednak zadziwia mnie brak cukru w przepisie na ciasto , niby kajmak bardzo słodki ale czy wspomoże smak ciasta? To moje 4 ciasto z pani przepisów wszystkie poprzednie wyszły wyśmienicie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło bardzo dobre, wszystkim smakowało. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuń