Omlet ziemniaczany

Sycąca propozycja na śniadanie i kolację

Średnica naczynia żaroodpornego: 22 cm

Składniki:
  • 5 średniej wielkości ziemniaków 
  • 4 jajka 
  • 60 ml śmietanki kremówki 
  • 120 g sera żółtego 
  • pół cebuli 
  • kilka pomidorków koktajlowych 
  • sól, pieprz, tymianek 




Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki, podsmażamy na patelni i przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Następnie cebulę kroimy w piórka, solimy i podsmażamy, aż się zarumieni. W międzyczasie w misce mieszamy jajka, śmietankę, połowę sera startego na grubych oczkach oraz doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu i tymianku. W misce żaroodpornej układamy ziemniaki i cebulę, wylewamy masę jajeczną, posypujemy resztą startego sera oraz wciskamy przekrojone pomidorki koktajlowe rozcięciem do góry. Omlet wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st na około 20 - 25 minut. Omlet znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze: