Średnica naczynia żaroodpornego: 22 cm
Składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 4 jajka
- 60 ml śmietanki kremówki
- 120 g sera żółtego
- pół cebuli
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, tymianek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki, podsmażamy na patelni i przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Następnie cebulę kroimy w piórka, solimy i podsmażamy, aż się zarumieni. W międzyczasie w misce mieszamy jajka, śmietankę, połowę sera startego na grubych oczkach oraz doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu i tymianku. W misce żaroodpornej układamy ziemniaki i cebulę, wylewamy masę jajeczną, posypujemy resztą startego sera oraz wciskamy przekrojone pomidorki koktajlowe rozcięciem do góry. Omlet wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st na około 20 - 25 minut. Omlet znakomicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bezmięsne jajka naleśniki i omlety naleśniki i placki omlet omlet ziemniaczany pomidorki koktajlowe ziemniaki
Po takim śniadaniu każdy dzień będzie dobry! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:):)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda i na pewno dobrze smakuje.
OdpowiedzUsuń