Przepis na ten piernik mam od Mamy szwagra - w naszej rodzinie każdy się nim zachwyca, a żadna kucharka nie umie mu dorównać :)
Delikatny, puszysty, wilgotny o zapachu i smaku przypraw korzennych
Wymiary formy: 2 blachy 12x36 cm
Składniki:
ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 4 lub 5 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 10 łyżek miodu płynnego
- 1 1/2 przyprawy do piernika
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie:
karmel:
Szklankę cukru wsypujemy na patelnię lub garnek emaliowany, prażymy do rozpuszczenia i zbrązowienia na małym ogniu. Następnie wlewamy wodę i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia, po czym studzimy.
ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka, cukier waniliowy, miód, karmel, mąkę z sodą, przyprawy oraz śmietanę. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy je do przygotowanego ciasta oraz delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy w temp. 150 - 160 st. około godziny. Piernik można przełożyć powidłami oraz posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciasto piernik miód piernik pierniki i pierniczki przyprawa do piernika
piernikowi nie odmawiam!
OdpowiedzUsuńMmmm, smakowicie wygląda. Aż zapachniało Świętami :-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie i pewnie wspaniale smakuje. A może masełko zamiast margaryny ?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można dodać masło zamiast margaryny :)
UsuńPozdrawiam
Tez bym dala maslo zamiast margaryny
Usuńmoże być masło
Usuńrobiłam ten piernik, wyszedł poprostu rewelacyjnie. POLECAM
OdpowiedzUsuńNareszcie jedna osoba skomentowala -ze robila ten piernik i go POLECA! dzieki
UsuńTeż robilam jest wspaniały polecam👍
UsuńNie za duzo tego cukru i jeszcze 10 lyzek miodu.
Usuńsmakowicie wyglada musze upiec
OdpowiedzUsuńczy ten piernik trzeba odstawić na kilka dni po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńgdy wystygnie można zajadać się nim od razu ;) ale wiadomo im starszy piernik tym lepszy ;P pozdrawiam!
UsuńNIE PIERNIKA SIE NIE ODSTAWIA!TRZEBA GO ODRAZU ZJESC!!!
UsuńRobiłam jest wspaniały dodaję rodzynki i orzechy...super👍
OdpowiedzUsuńJest wyśmienity,też dodaję rodzynki i orzechy...Dziękuję za wspaniały przepis😘
OdpowiedzUsuńRobię na każdą okazję,bardzo wszystkim smakuje.Dziękuję za wspaniały przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńa nie jest za slodki przy takiej ilosci cukru i miodu
OdpowiedzUsuńdla nas idealny, możesz ilość zmniejszyć wg własnych preferencji
UsuńIle waży ta kostka margaryny i czy można zastąpić ją maslem ?
OdpowiedzUsuń250g, można zamienić
UsuńBardzo trafne pytanie👌
UsuńDwie blachy 12x36? A na jednej to jaka wielkość?
OdpowiedzUsuń24 x 36
UsuńPiekłam z tego przepisu, super wyrósł i jest pyszny. Polecam przepis.
OdpowiedzUsuńPiekłam, lepszego nie jadłam, polecam...
OdpowiedzUsuńDzis upieklam ,polecam przepis
OdpowiedzUsuń