Składniki:
- 10 dużych pyr (ziemniaków)
- 1 cebula
- 1 jajko
- ok. 2 łyżki mąki
- sól
- olej do smażenia
- cukier do posypania
- śmietanka
Przygotowanie:
Obrane i umyte pyry oraz cebulę ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Jeżeli ziemniaki zawierają dużo wody (szczególnie młode) należy ją odcedzić z powstałej masy. Następnie dodajemy jajko, mąkę, sól do smaku i wszystko mieszamy. Powstałe ciasto nie może być zbyt gęste, gdyż plendze będą twarde.Potem na rozgrzany olej wykładamy łyżką porcje ciasta i formujemy placki, które smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe plendze posypujemy cukrem lub serwujemy ze śmietanką. Najlepsze są podane bezpośrednio z patelni.
Smacznego!
uwielbiam z cukrem ;))
OdpowiedzUsuńmam traume z dzieciństwa dotyczącą placków ziemniaczanych z cukrem ;) na szkolnej stołówce dodawali do ciasta majeranek i polewali nam słodką śmietaną - ohyda :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione placki ziemniaczane.
OdpowiedzUsuńhttp://szybkakuchnia.blog.onet.pl/2014/01/16/zlociste-placki-ziemniaczane/
Bardzo lubię placki ziemniaczane,ale ze względu na przykry zapach w kuchni,robię je bardzo rzadko.Utarte ziemniaki łączę z mąką i dodaję 2 jajka,są wtedy bardziej chrupiące.
OdpowiedzUsuńlubie placki
Usuńja starte ziemniaczki tylko troszkę solę. po usmażeniu podaję z posolonym twarożkiem ze śmietanką i szczypiorkiem. najlepsze i najpyszniejsze placki ziemniaczane pod słońcem
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie :) z którego regionu pochodzą plendze?
OdpowiedzUsuńPlendze pochodzą z Wielkopolski:)
Usuńpozdrawiam!
Super złociste! Aż zgłodniałam :-D
OdpowiedzUsuńNiemcy jedza placki ziemniaczane z musem jablkowym.Smakuja wybornie.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhaaaaa!!!! Nareszcie ktoś kto je tak jak ja - ze śmietaną i cukrem! :) Aż mi się banan na twarzy pojawił.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.
Uwielbiam plendze ale nie cierpię ich trzec. No ale czego sie dla brzdaca nie robi;)
OdpowiedzUsuńA ja robię bez mąki (mam w domu bezglutenowca): trę na grubej tarce, odsączam, dodaję troszkę czosnku i soli. Nie jadamy placków z cukrem. Takie bez mąki i jajek są chrupiące i pyszne
OdpowiedzUsuń