Wymiary formy: 25x36cm
Składniki:
biszkopt:
- 6-7 jajek
- szklanka cukru
- szklanka mąki (pół na pół tortowej z ziemniaczaną)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 0,5 litra śmietany 30%
- 1 biała czekolada
- 2 śnieżki
- około 10 dag kokosów
- 2 dżemy brzoskwiniowe lub morelowe
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i żółtka. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i wlewamy olej, wszystko delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto na formę i pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut. Czekoladę ścieramy na tarce, dodajemy do śmietany i całość lekko podgrzewamy (bez gotowania, aby rozpuściła się czekolada). Następnie odstawiamy do wystudzenia. Gdy masa będzie zimna dodajemy śnieżki i ubijamy. Potem wystudzony biszkopt kroimy na dwie części. Spód smarujemy dżemem, 1/2 wykonanej masy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu.
Następnie placek pokrywamy pozostałą masą i posypujemy kokosem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
biała czekolada biszkopt ciasto rafaello dżem brzoskwiniowy dżem morelowy rafaello tort rafaello wiórki kokosowe
Spróbuje to zrobic na świeta. Wydaje się łatwe.
OdpowiedzUsuńlatwe to byloby to zjesc :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się pomysł na krem,chyba użyje niedługo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie:) pyszności:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńTakie torty to ja uwielbiam. Bardzo smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Co to sa Sniezki?
OdpowiedzUsuńbita śmietana w proszku:)
Usuńpozdrawiam
witam, mam pytanko do autorki tego oto ciasta, czy przy robieniu masy, tzn jak mam juz zimną smietanke czy sniezki dodaje od razu do tego czy najpierw ubijam ta śmietanke i dopiero dodaje sniezki? czekam na odp
OdpowiedzUsuńZimną śmietankę ubijamy razem ze śnieżkami:)
Usuńpozdrawiam
piekarnik ma być nagrzany ?
OdpowiedzUsuńtak piekarnik ma być nagrzany:)
Usuńpozdrawiam!
Takie ciasto to ja rozumiem! Wygląda pysznie. Przy najbliższej okazji je wypróbuję! Gorąco pozdrawiam ;p
OdpowiedzUsuńA ja właśnie dziś zrobiłam tak jak jest w przepisie ale niestety śmietana była żadka nie wiem.co źle zrobiłam.
OdpowiedzUsuńA ja też zrobiłam i wyszedł idealny. Wszystkim bardzo smakował. Będzie często gościł na moim stole.
OdpowiedzUsuń"Niebo w gębie", polecam przepis...
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, pycha....
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciast, polecam .....
OdpowiedzUsuńPyszności...
OdpowiedzUsuń