Składniki:
- 40 dag wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili świeża lub suszona
- majeranek, pieprz, sól,
- mąka i bułka tarta do panierki
- smalec lub olej
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w talarki, czosnek i papryczkę chili w drobną kostkę. Następnie do miseczki wkładamy umytą wątróbkę, posypujemy ją pieprzem, majerankiem, papryką oraz czosnkiem i cebulą. Naczynie przykrywamy, odstawiamy w chłodne miejsce na ok.1 do 2 godz. Potem na patelni lekko podsmażamy cebulę, dodajemy do niej wątróbkę obtoczoną w bułce tartej i mące oraz pozostałe składniki.Całość smażymy do miękkości. Potrawę solimy dopiero pod koniec duszenia (nie wcześniej, gdyż wątróbka inaczej będzie twarda). Danie to podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chili mięsne wątróbka wątróbka drobiowa wątróbka drobiowa na ostro
Uwielbiam wątróbkę, świetna propozycja ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wątróbkę, więc będę musiała wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńNie lubię wątróbki, ale na pewno skorzystam z tego przepisu, który mam nadzieję - do wątróbki mnie przekona ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis napewno skorzystam dzieki :):)
OdpowiedzUsuńWątróbki z chili jeszcze nie próbowałam. Musze koniecznie to zmienić.
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź na kolejny obiad :)
Robię podobnie ale dodaje jeszcze jabłko pokrojone w ósemki
OdpowiedzUsuń