Danie, które nie jednej osobie kojarzy się z dzieciństwem, czyli ryż gotowany na mleku zapieczony z jabłkami
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ryżu
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki wody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4 duże jabłka
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 6 świeżych truskawek lub mrożonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka śmietany
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, 1 szklankę wody oraz dodajemy 1 łyżkę masła , cukier waniliowy, sól i wszystko razem zagotowujemy. Następnie wsypujemy ryż , który gotujemy do miękkości na wolnym ogniu . Bardzo często mieszamy go i dodajemy pozostałą część wody. W między czasie obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach. Do nich wsypujemy cukier i cynamon.
Potem smarujemy naczynie żaroodporne masłem i i układamy w nim warstwami : polowe ugotowanego ryżu, starte jabłka i drugą część ryżu. Na całości rozsmarowujemy masło. Przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika do temp 180 st na ok. 40 min. Gotowy ryż wysypujemy (odwracamy naczynie do góry dnem) na talerz oraz polewamy go musem truskawkowym przygotowanym ze zmiksowanych truskawek z 1 łyżeczką cukru oraz śmietaną.
Potem smarujemy naczynie żaroodporne masłem i i układamy w nim warstwami : polowe ugotowanego ryżu, starte jabłka i drugą część ryżu. Na całości rozsmarowujemy masło. Przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika do temp 180 st na ok. 40 min. Gotowy ryż wysypujemy (odwracamy naczynie do góry dnem) na talerz oraz polewamy go musem truskawkowym przygotowanym ze zmiksowanych truskawek z 1 łyżeczką cukru oraz śmietaną.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bezmięsne jabłka obiad ryż ryż z jabłkami zapiekany ryż z jabłkami
Uwielbiam taki ryż na słodko :)
OdpowiedzUsuńja również jestem fanką ryżu. Miłość moja nie wygasła - jedno z najlepszych staropolskich deserów :)
OdpowiedzUsuńBOMBA, ale bym teraz sobie wciąnęła kawałeczek takiego ryżu......,
OdpowiedzUsuńWspomnienie dzieciństwa :) lubię taki ryż
OdpowiedzUsuńMmm przepyszne :D a do tego truskawki -uwielbiam je. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń