Zapiekany ryż z jabłkami

Danie, które nie jednej osobie kojarzy się z dzieciństwem, czyli ryż gotowany na mleku zapieczony z jabłkami

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 szklanki wody 
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 4 duże jabłka 
  • szczypta soli 
  • 2 łyżki masła 
dodatkowo:
  • 6 świeżych truskawek lub mrożonych 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 łyżka śmietany 




Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 1 szklankę mleka, 1 szklankę wody oraz dodajemy 1 łyżkę masła , cukier waniliowy, sól i wszystko razem zagotowujemy. Następnie wsypujemy ryż , który gotujemy do miękkości na wolnym ogniu . Bardzo często mieszamy go i dodajemy pozostałą część wody. W między czasie obieramy jabłka i ścieramy je na dużych oczkach. Do nich wsypujemy cukier i cynamon.


Potem smarujemy naczynie żaroodporne masłem i i układamy w nim warstwami : polowe ugotowanego ryżu, starte jabłka i drugą część ryżu. Na całości rozsmarowujemy masło. Przykrywamy naczynie pokrywką i wstawiamy do piekarnika do temp 180 st na ok. 40 min. Gotowy ryż wysypujemy (odwracamy naczynie do góry dnem) na talerz oraz polewamy go musem truskawkowym przygotowanym ze zmiksowanych truskawek z 1 łyżeczką cukru oraz śmietaną. 

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam taki ryż na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również jestem fanką ryżu. Miłość moja nie wygasła - jedno z najlepszych staropolskich deserów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. BOMBA, ale bym teraz sobie wciąnęła kawałeczek takiego ryżu......,

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspomnienie dzieciństwa :) lubię taki ryż

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm przepyszne :D a do tego truskawki -uwielbiam je. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń