Składniki:
- 1 kalafior
- 1 mała szyjka z indyka lub skrzydełka
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 3 lub 4 ziemniaki
- 1 cebula lub por
- koperek
- 3 łyżki śmietany 18%
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy umyte mięso i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy i wszystko gotujemy. W tym czasie obieramy i kroimy w marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i cebulę. Warzywa wrzucamy do mięsa. Następnie dzielimy kalafiora na małe różyczki, kiedy mięso i warzywa będą lekko miękkie dodajemy je do pozostałych składników. Wszysko razem gotujemy do pełnej miękkości. Całość doprawiamy śmietaną i posiekanym koperkiem. Mięso można z zupy wyjąć lub podawać razem.
Smacznego!
Rzeczywiście - bardzo zdrowa, a w dodatku wygląda na niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSmaczne, bardzo nawet :)
UsuńPolecam,
Giorgio I Słuszny Pan Śródziemia
Za mną chodzi już jakiś czas kalafiorowa, ale On nie lubi... Będę musiała go jakoś przekonać. Albo sama zjem ;)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam ostatnio kalafiorową, jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń