Tradycyjna danie najczęściej podawane w towarzystwie uszek lub pielmieni
Składniki:- 50 dag buraków
- 30 dag kości wędzonych
- 40 dag żeberek
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
- kwas burakowy lub ocet według uznania
Przygotowanie:
Opłukane mięso, kości, marchewkę, pietruszkę, seler i przyprawy zalewamy wodą i gotujemy. Następnie dodajemy pokrojone na ćwiartki buraki. Pod koniec gotowania wrzucamy obraną cebulę i czosnek. Wszystko doprawiamy kwasem burakowym lub octem. Kiedy barszcz nabierze mocnego koloru przecedzamy przez gęste sito. Podajemy z pielmieniami lub uszkami.
Smacznego!!!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
barszcz barszcz czerwony barszcz na świeta barszcz świateczny Boże Narodzenie buraki zupy
uwielbiam barszcz czerwony i już nie mogę doczekać się świąt :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam d siebie przyprawzyciekoloramil.bogspot.com
napewno smaczny ale jak zrobić barszcz postny,pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńNie robisz wywaru na mięsie czy kościach tylko warzywny. Jezeli Gospodyni strony nie obrazi się zaproponuję barszcz z surowych buraczków. Kilka dni przed świętami kroję buraki w plastry,zasypuję solą,cukrem,kwaskiem cytrynowym.Dodaję pieprz,majeranek,ziele angielskie,liść laurowy.Odstawiam do "wyciągnięcia'' Kiedy już naciągnie,zalewam wywarem,odstawiam i doprawiam ostatecznie. Bardzo smaczny,polecam również dla cierpiących "dnia następnego" Przepraszam,za wpis,ale podzielić się wiedzą to dobra sprawa.
Usuńhehe nie ma problemu, po to są przecież komenatrze :) może komuś się przyda Twoja receptura, pozdrawiam!
UsuńDo zakwasu z buraków nie dodaje sie zbędnych niezdrowych dodatków typu cukier czy kwasek cytrynowy. Po co to? Wystarczy zalać wodą z solą (Łyżka soli na 1 l wody) pokrojone w drobne paski buraczki oraz czosnek i za kilka dni mamy przepyszny kwaśny zakwas. Warunek: trzymać w cieple na piecu lub przy grzejniku. Dodawać do ugotowanego bulionu warzywnego z grzybkami ale już nie doprowadzać do wrzenia żeby nie stracił swojego głębokiego koloru.
OdpowiedzUsuńNajlepszy barszcz musi byc na wywarze z wolowiny z koscia( rosolowej) I warzyw. nigdy nie jadlam czerwonego barszczu na zeberkach, wieprzowina to na zurek.
OdpowiedzUsuń