Wymiary formy: 24x36cm
Składniki:
kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki ciepłej wody
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 200 g orzechów włoskich włoskich mielonych
- 1 szklanka mleka
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- około 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 galaretka cytrynowa
- 300 g czekolady
- 3 łyżki masła
- posiekane lub starte orzechy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, dzielimy na 2 części i pieczemy placki przez ok. 20 minut w temp. 170 stopni. Zmielone orzechy zalewamy gorącym, przegotowanym mlekiem, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy z cukrem i stopniowo dodajemy orzechy. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i skrapiamy cytryną, aby nie sczerniały. Dodajemy masło, cukier i dusimy, aż zrobi się marmoladka. Do gorących jabłek dodajemy galaretkę i mieszamy. Gdy masa przestygnie smarujemy nią pierwszy wystudzony blat ciasta i przykrywamy drugim. Następnie rozsmarowujemy masę orzechową, polewamy polewą i sypiemy posiekanymi lub startymi orzechami.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i skrapiamy cytryną, aby nie sczerniały. Dodajemy masło, cukier i dusimy, aż zrobi się marmoladka. Do gorących jabłek dodajemy galaretkę i mieszamy. Gdy masa przestygnie smarujemy nią pierwszy wystudzony blat ciasta i przykrywamy drugim. Następnie rozsmarowujemy masę orzechową, polewamy polewą i sypiemy posiekanymi lub startymi orzechami.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciasta na święta ciasto niebo w gębie kruche ciasto masa jabłkowa masa orzechowa niebo w gębie
muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda, muszę koniecznie spróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie i bardzo, bardzo apetycznie... trzeba będzie spróbować w najbliższym czasie
OdpowiedzUsuńWłaśnie je będę robić na urodziny! . Wygląda apetycznie i myślę że będzie wszystkim będzie smakować . Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTo ciasto nazywa się "Niebo" i takie jest
OdpowiedzUsuńPychotka!!! Niesamowicie apetyczne ciacho!!!
OdpowiedzUsuńciasto ogólnie bardzo dobre a proporcja na ciasto kruche powinno być większe bo mnie wyszło bardzo cienkie na rozmiar blaszki który był podany,ale za drugim razem zwiększyłam porcję ciasta i wyszło super
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne dziękuję za przepis .Pozdrawiam ...
OdpowiedzUsuńZnam, tylko na masę budyniową, kładziemy drobno pokrojone galaretki w cukrze.Pozdrawiam.:-)
OdpowiedzUsuńMam podobny przepis na swym blogu :), przepis dostałam od teściowej:)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ciasto na święta. Polecam jest bardzo dobre...
OdpowiedzUsuńPiekłam z tego przepisu, placek bardzo dobry, polecam przepis.
OdpowiedzUsuń