Ilość: 6 słoików 330ml
Składniki:
- 3 kg buraków
- 200g chrzanu tartego
- czubata łyżeczka soli
- 3 łyzki cukru
- 150 ml octu 10%
Przygotowanie:
Buraki myjemy i gotujemy. Ugotowane przestygnięte buraki obieramy i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami. Dodajemy chrzan, sól, ocet, cukier i mieszamy.
W lodówce można przechowywać 2 tygodnie, a jeżeli chcemy przechowywać na dłuższy okres to najlepiej zapasteryzować.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Jem ją non top, słoik za słoikiem. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ćwikłę zwłaszcza z chrzanem z ogródka, jest smaczna a co najważniejsze zdrowa :D
OdpowiedzUsuńjeszcze raz ... zapraszam do wzięcia udziału w mojej akcji kulinarnej "burakowe LOVE" na Targach smaku.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Dzieki . Wkoncu znalazlem Najmadrzejszy przepis na cwikle z chrzanem . Dlaczego ? Ten facet /lub kobieta / nazywany " Druszlak " wydaje mi sie najmadrzejszy w nieistniejacym Ukladzie Warszawskim i w gotowaniu tez ! Wszystkim wiadomo / jesli nie wiadomo , to nichaj wbija sobie to kilogramowym mlotem do pustych glow / ,ze nikt nie szuka przepisu na gotowanie znajac sie na gotowaniu . Ja jestem jeden z nich . W gotowaniu jestem tepy niczym sredniowieczna siekiera i zawsze mocno zastanawialem sie co to jest " Szczypta soli ". Nasz madry Druszlaczek , wyraznie nalisal " Czybata lyzeczka soli " Brawo dla druszlaczka !!!
OdpowiedzUsuń