Składniki:
- 200 g gruszek suszonych
- 500 g jabłek suszonych
- 300 g śliwek wędzonych z pestką
- 200 g śliwek wędzonych bez pestki
- cukier
Przygotowanie:
Owoce płuczemy i moczymy około 30 min. w wodzie. Następnie zalewamy 5-6 l wody i gotujemy przez około 40 min. Ugotowany susz można posłodzić w zależności od upodobań i smaku. Susz można podawać schłodzony i ciepły.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie gruszki suszone jabłka suszone kompot z suszu napoje susz śliwki wędzone
Ja zastępuje cukier miodem, też jest przepyszny, polecam ;)
OdpowiedzUsuńJuz nie dlugo Swieta trzeba sie po malu przygotowywac na te wspaniale smakolykiktoresaprzez Was podawane :)
OdpowiedzUsuńkompot z suszu to jest ten element Świąt, który jest absolutnie obowiązkowy na moim wigilijnym stole!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!