Kompot z suszu

Wyśmienity kompot na czas Wigilii i Bożego Narodzenia z suszonych owoców

Składniki:
  • 200 g gruszek suszonych 
  • 500 g jabłek suszonych 
  • 300 g śliwek wędzonych z pestką 
  • 200 g śliwek wędzonych bez pestki 
  • cukier 


Przygotowanie:

Owoce płuczemy i moczymy około 30 min. w wodzie. Następnie zalewamy 5-6 l wody i gotujemy przez około 40 min. Ugotowany susz można posłodzić w zależności od upodobań i smaku. Susz można podawać schłodzony i ciepły.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 komentarze:

  1. Ja zastępuje cukier miodem, też jest przepyszny, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Juz nie dlugo Swieta trzeba sie po malu przygotowywac na te wspaniale smakolykiktoresaprzez Was podawane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kompot z suszu to jest ten element Świąt, który jest absolutnie obowiązkowy na moim wigilijnym stole!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń