Składniki:
- około 1 kg mąki
- 5 łyżek oleju
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1 szklanka miodu płynnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika
- margaryna do smarowania blachy
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy miód, olej, przyprawę do piernika i sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, dokładnie wszystko mieszamy. Na stolnicę wysypujemy około 0,5 kg mąki, robimy dołek oraz wlewamy przygotowaną masę. Wyrabiamy ciasto i dodajemy tyle mąki aby ciasto było dość twarde i dobrze się dało rozwałkować. Następnie rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm i wykrawamy foremkami ciasteczka. Pierniczki układamy na blasze posmarowanej margaryną i pieczemy w temp 180 stopni około 15 minut.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie ciasta ciastka ciastka na święta pierniczki pierniczki na święta pierniki i pierniczki przyprawa do piernika
Bardzo apetyczne, kolorowe pierniczki. W sam raz na choinkę:)
OdpowiedzUsuńśliczne
OdpowiedzUsuńMniam ... pięknie wyglądają
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie na piernik ucierany :)
Czy te pierniczki są miękkie czy twarde . Jak ja dodałam kiedyś miodu do wyszły mi twarde jak kamienie, zęby połamać. Nawet jak długo leżały to tez były twarde. Interesuja mnie miękkie
OdpowiedzUsuń