Pierożki z pieczarkami

Smaczne pierożki idealne do czerwonego barszczu

Składniki:

ciasto:
  • 1 kg mąki 
  • 1 szklanka wody 
  • 1 jajko 
  • szczypta soli 
farsz:
  • około 1 kg pieczarek 
  • sól i pieprz 


Przygotowanie:

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto jak na pierogi z mąki, jajka, wody i soli. Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy małe kółka (najlepiej kieliszkiem lub wiązką szklanką). Nakładamy farsz na wycięte kółka oraz lepimy pierożki. 


Gotujemy w gorącej wodzie lekko osolonej, aż do wypłynięcia na wierzch.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

4 komentarze:

  1. Pierożków z pieczarkami jeszcze nie jadłam. Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na cisto polecam przepis bez jaja z gorącą wodą pycha.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dodać olej lub masło do ciasta, będą mięciutkie-polecam.
    Pa

    OdpowiedzUsuń