Składniki:
ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- około 1 kg pieczarek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie smażymy do odparowania wody, doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy ciasto jak na pierogi z mąki, jajka, wody i soli. Rozwałkowujemy na grubość około 4 mm i wycinamy małe kółka (najlepiej kieliszkiem lub wiązką szklanką). Nakładamy farsz na wycięte kółka oraz lepimy pierożki.
Gotujemy w gorącej wodzie lekko osolonej, aż do wypłynięcia na wierzch.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bezmięsne Boże Narodzenie mączne i makarony pieczarki pierogi pierożki z pieczarkami
Pierożków z pieczarkami jeszcze nie jadłam. Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZ pieczarkami uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńNa cisto polecam przepis bez jaja z gorącą wodą pycha.
OdpowiedzUsuńDodać olej lub masło do ciasta, będą mięciutkie-polecam.
OdpowiedzUsuńPa