Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- ok. 40 dag suszonych śliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kminek
- jałowiec
- sól
- 1 kieliszek śliwowicy
- olej
Przygotowanie:
Schab myjemy i osuszamy. Następnie przez całą długość mięsa robimy ostrym, długim nożem otwór na wylot , do którego wciskamy śliwki (wcześniej namoczone w śliwowicy). Potem schab nacieramy solą i przyprawami. Odstawiamy go do lodówki na ok. 1 godz. W między czasie kroimy cebulę i czosnek. Na rozgrzanym oleju podsmażamy ze wszystkich stron mięso i przekładamy do brytfanki razem z cebulą i czosnkiem.
Całość Polewamy tłuszczem ze smażenia mięsa, śliwowicą pozostałą z namaczania śliwek oraz odrobiną wody. Pieczemy pod przykryciem ok. 1,5 godz. w temp. 170 st., często polewamy powstałym sosem spod pieczenia. Pod koniec duszenia zwiększamy temp. do 190 st. i mięso odkrywamy, aby się przyrumieniło. Dopiero po wystudzeniu schab kroimy.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina przekąski schab schab faszerowany schab nadziewany schab faszerowany suszonymi śliwkami schab pieczony schab ze śliwkami suszone śliwki
Można zrobić ten schab w galarecie oczywiście upieczony?
OdpowiedzUsuńjak najbardziej można zrobić w galarecie, napewno będzie smaczny :) pozdrawiam!
UsuńTEŻ POZDRAWIAM TAK ZROBIĘ
OdpowiedzUsuńŚliwowica? O czym ty piszesz?
OdpowiedzUsuńW śliwowicy namaczamy śliwki, tak jak podane to zostało w przepisie:)
Usuńpozdrawiam
Wygląda przepysznie :D kruche i delikatne mięsko ze śliwkami mniam :D
OdpowiedzUsuńJa osobiście uwielbiam go! Robię od kilku lat szczególnie na świąteczne obiady. Smaczny jest też na zimno z chrzanem :)
OdpowiedzUsuń