Ilość: 2 słoiki 1l
Składniki:
- 1 kg śledzi zielonych (tuszki bez głów)
- sól, pieprz mielony
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
- 3 cebule
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10% (można dać mniej)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 4 liście laurowe, pieprz czarny, ziele angielskie, gorczyca
Przygotowanie:
Śledzie myjemy, obcinamy płetwy ogonowe, kroimy na połowę (wygodniej układać w słoikach). Następnie doprawiamy je pieprzem, solą, obtaczamy w mące i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
W między czasie z podanych składników (oprócz cebuli) przygotowujemy zalewę, którą gotujemy ok.2/3 min. Dopiero pod koniec wrzenia wrzucamy do zalewy pokrojoną w krążki cebulę. Potem usmażone śledzie układamy w słojach na przemian z cebulą . Całość zalewamy ciepłą marynatą, zakręcamy weki i odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce. Najlepsze są po 2-3 dniach. Doskonała potrawa na Wigilię, gdyż można ją przygotować wcześniej.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie przetwory ryby śledzie śledzie na święta śledzie śmażone w zalewie octowej śledzie w occie śledzie zielone
Nie wyobrażam sobie świąt bez śledzi ale w tym wydaniu ich jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńJadłam w podobny sposób robione inne ryby i kanie. Mój wujek uwielbia takie klimaty. Zapiusję przepis i wypróbuje pewnie :) A Ciebie zapraszam na moje czerwone śledzie http://apetytnaogrod.blog.onet.pl/2013/12/05/czerwone-sledzie/ Pozdrawiam, Iza
OdpowiedzUsuńPychota!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za odwiedziny i życzę spokojnych i radosnych Świąt!! :)
Takie śledzie przyrządzała moja mama:) uwielbiam je:) Twoje wyglądają cudownie:)
OdpowiedzUsuńCzy z matiasów też wyjdą? Te wyglądają bardzooo smakowicie
OdpowiedzUsuńmusze Cię zasmucić, ale matiasy nie nadają się :) musi to być ryba typowo do smażenia np. dorsz, pozdrawiam!
UsuńNie,z matiasów nie polceam...
UsuńUwielbiane przez naszą córkę:) koniecznie z ziemniakami i kiszoną kapustą - jako obiad:)
OdpowiedzUsuńMy też je bardzo lubimy:)
Smaczniejsze są obtoczone w tartej bułce a co do cebuli nie można jej dodawać na sam koniec bo w occie nie zmieknie ja ta cebulkę poprostu podsmazam na tej samej patelni co ryba była smazona i przekładam w słoiku. Można do zalewy dodać koncentrat pomidorowy i też jest pycha. Soli nie daje tak dużo tylko szczyptę za to daje cukier plus magi pychotka
OdpowiedzUsuńzawsze zalewam ostudzoną zalewą, w gorącej zalewie , mogą się rozciapciać, bardzo lubię takie śledziki
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszły pyszne. Polecam przepis...
OdpowiedzUsuńApetyczne te śledziki, trzeba wypróbować. Dzięki za przepis...
OdpowiedzUsuńKusząco się prezentują, robimy.....
OdpowiedzUsuńsmażone są że skórą? bo znajoma robi podobnie ale zdejmuje skórę, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtak ze skórą
UsuńTeż mam taki przepis i zawsze schodzą szybciej niż bym sobie życzyła 😁
OdpowiedzUsuńŻartuję,ale naprawdę są pyszne i muszę robić większą porcję nie tylko na Święta.
Polecam, śledziki pierwsza klasa....
OdpowiedzUsuń