Ilość: 3 sztuki
Składniki:
ciasto:
- około 1 kg mąki
- 0,5 l mleka
- 200 g roztopionej i schłodzonej margaryny
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej)
- kostka świeżych drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
- 500 g maku
- 200 g cukru
- rodzynki według uznania
- 3 łyżki mielonych orzechów lub drobno posiekanych
- 3 łyżki miodu
- 2 olejki migdałowe
- łyżka roztopionej margaryny
- 6 białek
Przygotowanie:
Mak zalać wrzącą wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia dwukrotnie zmielić (jeśli całość wody nie wsiąknie w mak, należy ją wylać). Do mleka (lekko letniego) dodać drożdże, cukier i 4 łyżki mąki, wszystko wymieszać i powstały zaczyn odstawić do wyrośnięcia około 15 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Ponownie odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 min.
W międzyczasie przygotować masę makową: do zmielonego maku dodać wszystkie składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem). Pozostawić w chłodnym miejscu. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i nałożyć masę makową. Następnie zwinąć w roladę, a końce makowców podłożyć pod spód lub wcisnąć w środek strucla. Po tym obwinąć papierem do pieczenia w formie tuby (nie zakrywając boków i pamiętając o tym, aby makowca obwinąć podwójnie bo inaczej papier może się rozwinąć).
Makowce piec w temperaturze 170 stopni przez około 30-40 min. Gotowe strucle posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Boże Narodzenie bułka drożdżowa z makiem ciasta ciasta na święta mak makowiec strucla strucla makowa
U mnie za chwilę też na blogu mój pierwszy w życiu makowiec. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMniam ... ale pięknie wyglądają, ale się musiałaś napiec tyle blach :)
OdpowiedzUsuńIle blach! Imponująco wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMakowce świetnie wyglądają. Owinięcie papierem to dobry patent.
OdpowiedzUsuńDzięki. myślę ,ze przepis trafiony.A te zdjęcia potwierdzają.Cudne! Żeby mi takie wyszły...
OdpowiedzUsuńCzy te strucle można by zrobić z jakimś dżemem zamiast masy makowej??
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam w wersji z dżemem, dlatego niestety nie wiem jakie będą efekty :) ten przepis jest typowo pod mak, pozdrawiam!
UsuńMożna do środka zamiast maku dać biały ser przygotowany jak do naleśników..... Przepis jest super piekła moja babcia.. mama i piekę ja już wiele lat... A babcine przepisy są najlepsze
UsuńDobry przepis, bardzo smaczne strucle, a z tej ilości ciasta spokojnie wychodzą 4 sztuki :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Wzorowo zawinięte ;)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie piekłam w pergaminie, muszę spróbować!
Piękne makowce , w tym roku spróbuję upiec w/g Twojego przepisu , pozdrawiam cieplutko :-)))
OdpowiedzUsuńPiękny Gabrysiu jak z obrazka. :) rewelacja!!
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły Gabrysiu, u mnie też są obowiązkowo na każde święta :)
OdpowiedzUsuńMi zawsze trochę zapadają, dlaczego
OdpowiedzUsuńmoże mak masz za bardzo wilgotny, albo ciasto za cienko rozwałkowane w stosunku do nałożonej warstwy maku :)
UsuńWitam ile makowców wychodzi z podanych składników? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwychodzi 3 strucle :)
UsuńMożna zrobić 4 mniejsze😉
UsuńAutor odpowiedział Ci , że może masz za wilgotny mak , ja po zmieleniu maku smażę go chwile by lepiej go odparować , pół kostki masła , cukier smażę cały czas mieszam by się nie przypaliło , zestawiam dodaję resztę składników , a ja całkowicie wystygnie białka , dodaję też 1 łyżkę kakao .
OdpowiedzUsuńJest napisane ...ciasto podzielić na 3 części i widać na zdjęciu - pytasz ile szt. wychodzi .
Ile jest drozdzy w kosce?
OdpowiedzUsuń100 g
UsuńPiekne sa ,jak malowana .Ja do ciasta dodaje lyzke smalcu ,ciasto utrzymuje wspaniala wilgotnosc bardzo dlugo .A do maku dodaje utarte jablko jest wtedy bardzo soczysty mak ....
OdpowiedzUsuńFAKTYCZNIE JAK Z OBRAZKA
OdpowiedzUsuńTA strucla!
OdpowiedzUsuńA nie ten strucel! wrrr
Są śliczne i napewno b dobre ale ja robię na cieście krucho drożdżowym
OdpowiedzUsuńSą śliczne i napewno b dobre ale ja robię na cieście krucho drożdżowym
OdpowiedzUsuńCzy mleko ma się zagotować czy wystarczy lekko podgrzać?
OdpowiedzUsuńlekko podgrzać
UsuńPaczka drożdży tz. jaka waga?
OdpowiedzUsuń100 g
UsuńMam pytanie czy do ciasta dodajemy roztopioną margarynę i schłodzoną i w jakiej proporcji .W przepisie jest napisane że 200 g roztopionej i schłofzonej,czyli po 200 g czy w sumie 200g?
OdpowiedzUsuńDodajemy 200 g tak jak w przepisie
UsuńLudzie chyba niektórzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem. Współczuję odpowiadać na tak głupie pytania��musisz mieć cierpliwość
Usuńdlaczego nieraz sie makowiec kruszy ?
OdpowiedzUsuńPowodem może być zbyt duzq temperatura pieczenia albo za sucha masa makowa
Usuńczy można dodać masę makową z puszki ?
OdpowiedzUsuńTak
UsuńSwój najlepszy strucel jadłem w Austrii. Przepyszny był!
OdpowiedzUsuńPiekłam już raz z tego przepisu - jest pyszny. Ale mam pytanie co do trwałości - czy jeśli zrobię go dzisiaj, to wytrzyma dość świeży do świąt? (Za pierwszym razem szybki szybko zniknął, więc nie wiem ile może postać)
OdpowiedzUsuńOczywiście do świąt wytrzyma
UsuńPiekłam, jest pyszny i długo wilgotny....
OdpowiedzUsuńSuper przepis, polecam.
OdpowiedzUsuńKostka drożdży, tzn. Ile?
OdpowiedzUsuń100 g
UsuńCzy zawijajac strudle w papier, trzeb zostawic troche przestrzeni?
OdpowiedzUsuńTak, ale nie za dużo
UsuńA jak chce upiec jedno to ile mam użyć mąki I składników?
OdpowiedzUsuń1/3 składników
UsuńCzy te pół kilo masy to na 3 strucle? i nie musi rosnąc jak zwinę już w roladę, dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńtak na 3 strucle, robimy tak jak w przepisie
Usuńa ja w masie serowej ucieam żółtka dodaje pozostałe składniki, 100 Ml spirytusu i na końcu delikatnie mieszać z bialkami
OdpowiedzUsuńWszystko ok ale ja daje masło nie margaryne
OdpowiedzUsuńA mozna uzyc maku z puszki,bo w kraju ktorym mieszkam nie ma maku,bo uznawany jest jako narkotyk
OdpowiedzUsuńTak
Usuń