Składniki:
- szynka wieprzowa
- kilka ząbków czosnku
- przyprawa do gulaszu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szynkę myjemy, nacinamy lekko co kilka centymetrów i wkładamy pokrojone ząbki czosnku. Przyprawy mieszamy i nacieramy mięso. Odstawiamy na co najmniej 4 godz.
Pieczemy w rękawie przez około pół godz. w 250 st., a następnie przez około godzinę w 180 st.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
domowa wędlina obiad szynka szynka pieczona szynka wieprzowa
Musi być pyszna:-)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobną szynkę, przepyszna :D
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu. Dzięki.
OdpowiedzUsuńNie ma nic lepszego jak pieczona szynka
OdpowiedzUsuńA ja piekę szynkę w temperaturze 85-120 st przez ok 3 godz w zależności od wielkości a sprawdzam stopień upieczenia "babcinym patyczkiem". To jest idealny sposób na pieczenie.
OdpowiedzUsuńA ja w chude mięsa wieprzowe czyli łopatka lub schab "pikuje" gwożdziami z zamrożonej słoniny.
OdpowiedzUsuńProponuję wędzoną słoninę. Pycha!
Usuńnigdy nie próbowałam nacinać szynki, widzę że wprowadzę to przy następnym pieczeniu!
OdpowiedzUsuńRitasKitchen
Ja ostatnio piekłam karczek, oj kanapka z takim mięskiem smakuje całkiem inaczej.
OdpowiedzUsuńW sam raz na Wielkanoc
OdpowiedzUsuńW sam raz na Wielkanoc
OdpowiedzUsuń