Babcia zdradziła mi sztuczkę na idealne uszka. Do tej pory do farszu nie dodawałam bułki tartej, po wskazówkach Babci uszka mają dużo nadzienia, a ich lepienie jest szybkie i przyjemne
Składniki:
farsz:
- 30 dag grzybów leśnych lub pieczarek
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- 1 łyżka bułki tartej
- pieprz mielony, sól
- 40 dag mąki tortowej
- 1 jajko
- sól
- 1 łyżka oleju
- ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Grzyby (lub pieczarki) oraz cebulę drobno kroimy w kostkę i smażymy do miękkości. Następnie namaczamy bułkę w wodzie. Przestudzone grzyby mielimy wraz z odciśniętą bułką. Do farszu dodajemy także bułkę tartą, pieprz, sól i wszystko mieszamy.Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na pierogi. Następnie rozwałkowujemy je na stolnicy i wyciskamy kieliszkiem małe kółeczka (lub wycinamy kwadraty o szer. 3 cm). Na każdy krążek nakładamy nadzienie z grzybów składamy na pół i sklejamy małego pierożka. Potem brzegi zawijamy wokół palca i dociskamy tworząc kształt uszka.
Wrzucamy partiami do wrzącej i osolonej wody. Delikatnie mieszamy i kiedy wypłyną na powierzchnie wyjmujemy łyżką cedzakową. Uszka podajemy z czystym barszczem, przepis znajdziesz kliknij tutaj.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bezmięsne Boże Narodzenie grzyby mączne i makarony uszka uszka wigilijne uszka z grzybami
Dzisiaj będę lepić :)
OdpowiedzUsuńperfekt
OdpowiedzUsuńJezu, jakie ty musisz mieć drobne palce, ze takie miniaturki lepisz, cudne!
OdpowiedzUsuńIdealne! Niezastąpione w Wigilijnym barszczu!!
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuńO matko bułka tarta do farszu. Samą siebie mam oszukiwać?
OdpowiedzUsuńtej bułki tartej jest niewiele, robi tutaj za "klej", który sprawia że farsz jest łatwiejszy w pracy
UsuńJuż niedługo będziemy lepić, więc skorzystamy z przepisu..
OdpowiedzUsuńPiękne uszka ulepiłaś, niedługo i my będziemy robić. Pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńIle wychodzi uszek z podatek porcji
OdpowiedzUsuń