Składniki:
- 250 g makaronu "łazanki"
- 1 mała główka kapusty
- 2 cebule
- 300 g pieczarek
- sól, pieprz mielony liść laurowy przyprawa do bigosu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka z wodą. Zagotowujemy i odcedzamy. Następnie do kapusty dodajemy niewielką ilość wody (musi się wygotować), liść laurowy, sól. pieprz, przyprawę do bigosu i gotujemy do miękkości od czasu do czasu mieszamy. W wolnej chwili przygotowujemy makaron al dente, według przepisu na opakowaniu. Następnie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na na złoty kolor. Potem dodajemy oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki. Wszystko solimy i smażymy do miękkości. Na dużą patelnie przekładamy usmażone pieczarki, ugotowaną kapustę i ugotowany makaron. Wszystko razem mieszamy, podsmażamy ok. 5 min i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Potrawę można także przygotować w wersji z podsmażanym boczkiem i kiełbasą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bezmięsne kapusta łazanki łazanki z kapustą i pieczarkami makaron łazanki mączne i makarony pieczarki
Przepyszne ! Moje ulubione danie:)
OdpowiedzUsuńhttp://prostoismacznie-mp.blog.pl/
już mam kupiony makaron, jeszcze pieczarki i cebula i mam gotowy obiadek.Dziękuję za podpowiedz
OdpowiedzUsuń