Składniki:
- 0,5 kg fasoli " Piękny Jaś"
- 30 dag mięsa wieprzowego np. łopatki
- 30 dag kiełbasy
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 mała papryczka chilii lub 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, majeranek,
- sól
- smalec
Przygotowanie:
Wypłukaną fasolkę zalewamy zimną wodą na całą noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie. Dodajemy do niej przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty) oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. W wolnej chwili osobno na dwóch patelniach podsmażamy pokrojoną cebulę i mięso oraz kiełbasę i czosnek. Najpierw wrzucamy do fasolki mięso z cebulą i dusimy do miękkości. Następnie pod koniec gotowania dodajemy posiekaną papryczkę, kiełbasę z czosnkiem i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i majerankiem. Potrawę można zagęścić miażdżąc widelcem kilka ugotowanych fasolek lub 1 łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Matko, kiedy ja jadłam fasolkę! :) Cudownie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki! :)
A ja dodaje jeszcze wędzony boczek pod smażony najlepiej pokrojony na długie paski pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ostrymi daniami. Na tą fasolę na pewno bym się skusiła.
OdpowiedzUsuńDziękuje za "zaproszenie" :)
Bardzo dobry przepis, polecam! :)
OdpowiedzUsuńViola.
Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Nie wiem dlaczego wiele osób odlewa wodę, w której moczyła się fasolka, przecież wylewają cały smak, ja również gotuję w tej samej wodzie.
OdpowiedzUsuń