Składniki:
- 3 serki waniliowe po 175 g
- 2 żółtka
- 2 jajka
- około 0,5 kg mąki
- 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
- 100 ml wódki
- cukier waniliowy
- minimum 1 l oleju
- cukier puder
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy jak na ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Tniemy ciasto na paski 10x2 cm. Każdy pasek na środku nacinamy wzdłuż na około 1,5 cm, przekładamy jeden koniec przez dziurkę.
Tak przygotowane faworki smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują świeże ze szklanką mleka.
Smacznego!
Uwielbiam faworki :D Super :D
OdpowiedzUsuńOj, ale bym takich pochrupała! Świetne :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygladaja tylko troszke grubawe ...ale moze dla tego ze niezbyt rowałkowane ale mniam mniam..
OdpowiedzUsuńczy na pewno 100 ml wódki?
OdpowiedzUsuńTak na pewno 100 ml wódki:) alkohol wyparowuje i powoduje że ciasto wchłania mniej tłuszczu. Wódkę można zastąpić octem ale należy dać go o połowe mniej:)
Usuńpozdrawiam
tyle tylko, że to nie jest przepis na prawdziwe faworki. wg tych składników robi się tak naprawdę obwarzanki - ale twaróg zamiast serków waniliowych.
OdpowiedzUsuńZ wódką jeszcze nie smakowałam:) Ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńA tą wódkę to przed czy po? Żartuję ja daję spirytus ale tylko łyżkę na dwie szkl mąki.
OdpowiedzUsuńCzy daje się proszek do pieczenia ?
OdpowiedzUsuńtak, tak jak w przepisie jest napisane :)
Usuń