Wigilijne gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami

Popularne danie w wersji z kaszą jaglaną i pieczarkami


Składniki:
  • 15 liści kapusty 
farsz:
  • 250 g kaszy jaglanej 
  • 500 g pieczarek 
  • 4 średnie cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól i pieprz 
  • 4 łyżki oleju lnianego 
czerwona cebulka:
  • 2 średnie cebule 
  • 2 łyżki oleju lnianego 
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 
  • sól i pieprz 


Przygotowanie:

Liście kapusty podgotowujemy. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Dusimy w oleju lnianym pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, całość solimy i pieprzymy do smaku. Kaszę jaglaną i poduszone pieczarki mieszamy. Następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Uformowane gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około godzinę.


Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oleju lnianym, pod koniec gotowania dodajemy koncentrat oraz sól i pieprz do smaku. Gołąbki podajemy polane cebulką.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne:)Kasza jaglana i pieczarki-pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygladaja bardzo apetycznie, na pewno wyprobuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Olej lniany nie jest do duszenia potraw ,zywa sie go tylko na zimno.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lepiej ryzowy- ma wysoki stopień dymienia- lniany- tylko !!!!!! na zimno

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo apetycznie - Wesołych Świąt!:D

    OdpowiedzUsuń
  6. olej lniany używa sie na zimno

    OdpowiedzUsuń