- 15 liści kapusty
- 250 g kaszy jaglanej
- 500 g pieczarek
- 4 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- 4 łyżki oleju lnianego
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
Liście kapusty podgotowujemy. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie. Dusimy w oleju lnianym pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę, całość solimy i pieprzymy do smaku. Kaszę jaglaną i poduszone pieczarki mieszamy. Następnie zawijamy farsz w liście kapusty. Uformowane gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około godzinę.
Cebulę kroimy w kostkę i dusimy na oleju lnianym, pod koniec gotowania dodajemy koncentrat oraz sól i pieprz do smaku. Gołąbki podajemy polane cebulką.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bezmięsne Boże Narodzenie gołąbki gołąbki z kaszą jaglaną kasza jaglana olej lniany pieczarki
Bardzo apetyczne:)Kasza jaglana i pieczarki-pyszności:)
OdpowiedzUsuńwygladaja bardzo apetycznie, na pewno wyprobuje ten przepis
OdpowiedzUsuńOlej lniany nie jest do duszenia potraw ,zywa sie go tylko na zimno.
OdpowiedzUsuńMasz rację - na zimno.
UsuńLepiej ryzowy- ma wysoki stopień dymienia- lniany- tylko !!!!!! na zimno
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie - Wesołych Świąt!:D
OdpowiedzUsuńolej lniany używa sie na zimno
OdpowiedzUsuń