Wymiary formy: 25x36 cm
Składniki:
ciasto:
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jaj
- 1 litr śmietany 30%
- 2 cukry waniliowe
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 zagęszczacze do śmietanki Fix
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na masę z bitej śmietany ubijamy na sztywną pianę. Składniki: wodę, kakao, cukier puder i margarynę rozpuszczamy oraz gotujemy przez 3 min. Następnie masę odstawiamy do ostudzenia. Po ostudzeniu dodajemy 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 6 żółtek. Wszystko razem mieszamy i na koniec dodajemy pianę z 6 białek. Masę dzielimy na połowę i pieczemy 2 placki ok. 35 minut w temperaturze 170 st. Upieczone placki studzimy, nasączamy alkoholem (według uznania, może być wódka) i przekładamy masą z bitej śmietany. Ciasto możemy polać polewą z czekolady.
Smacznego!
NAPEWNO DOBRE
OdpowiedzUsuńA jaka temperatura ?
OdpowiedzUsuńJuż w przepisie poprawiłam, dziękuję za uwagę:) pieczemy w 170 stopniach
Usuńpozdrawiam:)
PYSZNE
OdpowiedzUsuńBardzo nie udany przepis,ciasto po upieczeniu jest twarde i nie wyrośnięte
UsuńZrobiłam dzisiaj Wuzetkę według Twojego przepisu... nie wiem dlaczego ciasto w ogóle nie urosło :(. Mimo tego mojemu łasuchowi ciasto bardzo smakuje i znając go szybko zniknie z brytwanki :)
OdpowiedzUsuńProszę podać jaka waga masła, 250 g, 200 czy 175g, bo w sprzedaży są masła (kostki) o takiej wadze .Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń200g, wieczorkiem poprawie w przepisie, dziękuje za uwagę, pozdrawiam!
UsuńAż ślinka leci:)
OdpowiedzUsuńMi również ciasto nie wyrosło...
OdpowiedzUsuńszkoda, że nie wyrosło, może nie dodałeś proszku, albo za mało ubiłaś jajka :) Pozdrawiam!
Usuńmi też niestety nie wyrosło:(
Usuńczy te dwa ciasta można piec razem w piekarniku czy raczej osobno?
OdpowiedzUsuńja piekę osobno, ale jeżeli Twój piekarnik ma możliwość pieczenia dwóch blach na raz to nie ma problemu :)
Usuńok dzięki za info
UsuńPięknie wygląda, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie....hm czy te ciasto trzeba dzielić na połowę?próbowałą pani piec razem później wystudzić i przeciąć w wzdłuż?
OdpowiedzUsuńoczywiście, że można upiec jeden biszkopt :) Pozdrawiam!
UsuńAle z masłem to nie jest biszkopt... zresztą , tak sie biszkoptu nie robi wg mojej wiedzy, zdobytej podczas 3letniej edukacji w tym kierunku 🙂
Usuńok:)w sobotę będę robić mam nadzieję,że wyjdzie:)życzę Wesołych Swiąt:)
OdpowiedzUsuńCzy mogę prosić o wymiary blaszki bo dziś piekę ��
OdpowiedzUsuńwymiary podane są nad składnikami :) 25x36 cm
Usuńjest to proszek śmietan-fix, dzięki któremu śmietanka jest sztywna. Dostępny w każdym sklepie :)
OdpowiedzUsuńtak 2 opakowania :)
OdpowiedzUsuńCiasto niestety nie wyrosło.. wydaje mi sie ze w przepisie jest błąd, białka powinno sie ubić z cukrem inaczej wychodzi zakalec i nie jest to wina braku proszku do pieczenia jak Pani twierdziła wyżej.. przepisu niestety nie polecam!
OdpowiedzUsuńjesli upieczemy 1 biszkopt do przecięcia na połowe to jak długo go piec?
OdpowiedzUsuńtrzeba sprawdzać patyczkiem
Usuńmam zamiar zrobić na niedziele po komentarzach że nie wychodzi biszkopt ja dam do ciasta sodę zamiast proszku
OdpowiedzUsuńWuzetka to takie pyszne ciasto, które niestety jest ciężkie do zrobienia. Nie każdy wie, jak je smacznie zrobić. Dobrze, że znalazłem Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńWitam czy żółtka ubić następnie dodać to kakao z margaryna ?
OdpowiedzUsuńrobimy tak jak w przepisie
UsuńBardzo dobre robiłam wczoraj zjedli i Dzisaj drugie robie
OdpowiedzUsuńNiestety ciasto nie wyrosło
OdpowiedzUsuńNa taką proporcje za mało proszku muszą być 2 lyzeczki
OdpowiedzUsuńTo prawda
UsuńJa mam podobnie przepis ale zawsze daje szklankę cukru i szklankę mąki a wody 3 łyżki i pół kostki masła i zawsze wyrasta ciasto i jest miekie
OdpowiedzUsuńA mi sie wydaje że na litr kremówki ,dwa fiksy to mało,śmietana dlugo nie będzie stabilna.
Usuń