Składniki:
- 2 nóżki wieprzowe
- 2 piersi z kurczaka
- 40 dag łopatki lub innego mięsa wieprzowego
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Umyte mięso umieszczamy w garnku i zalewamy wodą (tak, aby mięso było przykryte). Zagotowujemy, zbieramy powstałe szumowiny, dodajemy warzywa i przyprawy. Wywar gotujemy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec doprawiamy solą. Ugotowane mięso oraz warzywa wyjmujemy, a bulion przecedzamy przez sito. Następnie wystudzone mięso obieramy i kroimy na małe kawałki. Potem na spód salaterek układamy ugotowane krążki marchewki i groszek (jeżeli galaretka ma być na kilka dni to nie dajemy plasterków jajka, gdyż czarnieje). Następnie miseczki wypełniamy do połowy mięsem i całość zalewamy wywarem. Galaretki wstawiamy do lodówki, aby zastygły (ścinają się naturalnie, nie trzeba dodawać żelatyny). Przed podaniem wyjmujemy z salaterek i skrapiamy sokiem z cytryny lub octem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
galareta mięsna galaretka mięsna mięsne nóżki wieprzowe przekąski zimne nóżki
Mam prawie 40 lat i nigdy nie jadłam nóżek w galarecie, ani też nigdy nie widziałam tego na stole u nikogo gdy byłam w gościach.
OdpowiedzUsuńdziwie się,że w tym wieku nie jadła Pani takich pyszności.
UsuńTo masz czego żałować. Mam dla Ciebie rarytas : trzy nogi wieprzowe , dwie golonki wieprzowe , 1,5-2.0 kg pręgi wołowej (giczy) zamiast suchej piersi i łopatki. Trzy liście laurowe , 6-8 ziaren ziela ang.,trzy marchewki , dwie pietruszki,1 seler, dwie cebule,główka czosnku,sól i pieprz do smaku. Po zagotowaniu wylej wodę , umyj porządnie garnek i wszystkie mięsiwa i wstaw powtórnie na gaz .Po zagotowaniu gotuj na malutkim ogniu , aby nie wyszła mleczna.Po dwóch godz. gotowania wrzuć jarzyny i gotuj dalej do miękkości. Dopiero na koniec solimy , pieprzymy i po pięciu min. wyciągamy całe mięsiwo.Obierz z kości , pokrój w drobne kawałki , warzywa wyrzuć.Przeciśnij przez praskę czosnek i wymieszaj razem z mięsem. Do salaterek , misek wrzuć mięso według uwagi , zalej wywarem i wymieszaj.Zostaw do zastygnięcia.Nie musi stygnąć w lodówce , bo samo stężeje. To wszystko . SMACZNEGO
UsuńNie wiesz kobieto co straciłaś
OdpowiedzUsuńPyszne a jakie zdrowe.Polecam
Usuń