Składniki:
- 40 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy (2x16 g)
- 80 ml wódki
- około 3 1/2 szklanki mąki
- minimum 1 l oleju
- 2 cytryny
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, wódką i dwoma szklankami mąki, następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy około 1 1/2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto, aby było miękkie ale się nie kleiło. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy szklanką i kieliszkiem oponki.
Przygotowane oponki smażymy w rozgrzanym oleju do ładnego zarumienienia. Sparzamy dwie cytryny i ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok z jednej cytryny, dodajemy puder i mieszamy całość. Gotowym cytrynowym lukrem smarujemy oponki. Tak przygotowanymi tłusto-czwartkowymi oponkami będzie każdy zachwycony.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
drożdżowe karnawał oponki oponki na tłusty czwartek pączki tłusty czwartek
Wiem coś na ten temat he he . Uwielbiam je :D
OdpowiedzUsuńSuper, wyglądają ślicznie apetycznie. Właśnie przypomniałaś mi, że gdzieś w starych przepisach mam przepis na oponki, muszę go odszukać. Kojarzy mi się, że jest inny od Twojego więc Twój zapisuję. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardz, bardzo chętnie bym wciągnęła taką oponke, do kawy, którą właśnie piję :)
OdpowiedzUsuńJa posypuje jeszcze jak sa cieple kakao. Tez dobre.
OdpowiedzUsuńPyszności, ciężko przejść koło nich obojętnie :D
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, a to, że kaloryczne...zamknę oczy jak będę jadła. ;-)
OdpowiedzUsuń