Oponki

Wysokokaloryczne oponki, ale są tak smaczne, pachnące i puszyste, że nie da się im oprzeć

Składniki:
  • 40 g drożdży 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2 jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • cukier waniliowy (2x16 g)
  • 80 ml wódki
  • około 3 1/2 szklanki mąki
dodatkowo:
  • minimum 1 l oleju
  • 2 cytryny
  • 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z letnim mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, wódką i dwoma szklankami mąki, następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodajemy około 1 1/2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto, aby było miękkie ale się nie kleiło. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wykrawamy szklanką i kieliszkiem oponki.


Przygotowane oponki smażymy w rozgrzanym oleju do ładnego zarumienienia. Sparzamy dwie cytryny i ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok z jednej cytryny, dodajemy puder i mieszamy całość. Gotowym cytrynowym lukrem smarujemy oponki. Tak przygotowanymi tłusto-czwartkowymi oponkami będzie każdy zachwycony.

Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 komentarzy:

  1. Wiem coś na ten temat he he . Uwielbiam je :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, wyglądają ślicznie apetycznie. Właśnie przypomniałaś mi, że gdzieś w starych przepisach mam przepis na oponki, muszę go odszukać. Kojarzy mi się, że jest inny od Twojego więc Twój zapisuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardz, bardzo chętnie bym wciągnęła taką oponke, do kawy, którą właśnie piję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja posypuje jeszcze jak sa cieple kakao. Tez dobre.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, ciężko przejść koło nich obojętnie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepyszne, a to, że kaloryczne...zamknę oczy jak będę jadła. ;-)

    OdpowiedzUsuń