Składniki:
- makaron penne
- 250 g pieczarek
- 450 g szpinaku mrożonego
- 120 g sera żółtego
- 2 małe cebule
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki śmietany 12%
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na dużej patelni, dodajemy drobno posiekany czosnek oraz solimy. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki wrzucamy na patelnię, solimy i podsmażamy.Rozmrożony szpinak odsączamy z wody, dodajemy na patelnię. Całość dusimy.
Śmietanę mieszamy z odrobiną ciepłej wody, wlewamy na patelnię, następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz chwilę gotujemy. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Ugotowany makaron oraz ser przesypujemy na patelnię, wszystko mieszamy.
Smacznego!
super danie
OdpowiedzUsuńMega pyszne:d
OdpowiedzUsuńProste i bardzo smaczne. :)
OdpowiedzUsuńoo, jedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńcoś podobnego siostra niedawno mi przyrządziła, mniam, szpinak jest zdrowy
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie. Zam inne wersje tego przepisu również wychodzą rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńjestem w pracy, przed śniadaniem, przeczytałam... kiszki mi zaczęły grać :)
OdpowiedzUsuńWidzę świety przepis na szybkie jedzonko na wakacje, super. Przyda się na wyjeżdzie.
OdpowiedzUsuńuwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńja znam lepszy przepis (choć bardziej kaloryczny) - zamiast 12% śmietanka 18% i zamiast zwykłego sera - ser pleśniowy blue.Sos robi się wtedy przepyszny!! zamiast pieczarek można dać wędzonego łososia albo pieczarki+szynka. Najlepszy jest makaron tagliatelle do tego dania
OdpowiedzUsuńdanie dla moich małych pożeraczek szpinaku:)
OdpowiedzUsuńjaki ser żółty tam dodałaś?
OdpowiedzUsuńser żółty Edam
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda. Polecam też risotto.
OdpowiedzUsuńhttp://inews.com.pl/WordPress3/risotto-ze-szpinakiem
Fajny przepis
OdpowiedzUsuńMoje zmagania z niepłodnością
http://nieplodnosc-zmagania-wuk.blog.pl/
Super potrawa, ja dodaję kurczaka w kostkę usmażonego na patelni
OdpowiedzUsuń:)
ja dodaje stanowczo mniej smietany.
OdpowiedzUsuńpolecam śmietankę ze wsi od sprawdzonego osobnika
OdpowiedzUsuńALE fajne danie, uwielbiam szpinak :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, lecz u mnie w rodzinie mało kto jada szpinak
OdpowiedzUsuńSzpinak jest bardzo zdrowy. Nie wiem skad poglad ze jest niesmaczny. U mnie jedynie problemem jest ze od razu po szpinaczku musze siegac po nici dentystyczne;)
OdpowiedzUsuńSzpinak dobra rzecz:) Lubimy bardzo:) Na naszej stornie wiele przepisów na makarony:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ale proponuje dorzucic sera pleśniowego. Wersja z serem pleśniowym to miód w gębie.
OdpowiedzUsuńJest to bardzo prosta potrawa w przygotowaniu, nie powinno wam to sprawić większych problemów. Potrawa jest naprawdę smaczna.
OdpowiedzUsuń@freedollar, zdrowy i smaczny, choć nie zawsze co zdrowe to smaczne
OdpowiedzUsuńwszystko super, tylko po co tu pieczarki?
OdpowiedzUsuńNajlepsze co może być! Pycha :>
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Dzięki temu przepisowi przekonałam wreszcie swoją rodzinę do szpinaku :) Bardzo prosty, nawet dla początkującego kucharza, naprawdę polecam wszystkim :) Obiad na miarę dobrego szefa kuchni :)
OdpowiedzUsuńPychota!!! Szpinak + makaron = <3
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Od samego patrzenia na fotki ślinka mi cieknie ;-)
OdpowiedzUsuńcałkowicie trafione w moje gusta szpinak i makaron :D mniam mniam
Pozdrawim :)
Te pieczarki trzeba wrzucić do tej cebuli czy podsmażyć osobno?
OdpowiedzUsuńPieczarki wrzucamy do cebuli i razem dalej podsmażamy:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPochłonę wszystko co ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie.Zapisane w ulubionych:)Na pewno zrobię jeszcze w tym tygodniu:)Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny przepis, i łatwy do wykonania - skoro nawet mi się udało :-). Polecam.
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńmakaron i szpinak to idealny duet :)
OdpowiedzUsuńja robie podobne danie ze starta i podsmazona na czosnku cukinia
OdpowiedzUsuńmmm uwielbiam pasty - super prezentacja :)
OdpowiedzUsuń