Składniki:
- 3 serki waniliowe po 175 g
- 2 żółtka
- 2 jajka
- około 0,5 kg mąki
- 1 łyżeczka czubata proszku dopieczenia
- 100 ml wódki
- cukier waniliowy
- białko
- minimum 1 l oleju
- cukier puder
- wiśnie lub dżem
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy jak na ciasto na pierogi. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Wycinamy kółka w dwóch wielkościach. Większe kółka nacinamy w czterech miejscach, natomiast mniejsze w trzech miejscach.
Nacięte kółka sklejamy na środku białkiem i wciskamy lekkie wgłębienie. Tak przygotowane róże smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem oraz na środek kwiatka układamy wiśnię lub dżem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chrust ciasta faworki karnawał róże karnawałowe tłusty czwartek
Cudowne! Muszą być przepyszne. Kocham oponki, chrust i tego typu rzeczy, więc i róże podbijają moje serducho.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do naszej kuchni :)
Wyśmienite różyczki. Pycha! :-)
OdpowiedzUsuń