Średnica formy: 25 cm
Składniki:
biszkopt:
- 8 jajek
- 1 i 1/2 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- aromat waniliowy lub śmietankowy
- 230 g miękkiego masła lub margaryny
- 3 łyżki kakao
- 1/5 szklanki wódki
- 1/5 szklanki wody
- czerwona polewa
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Następnie żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia po czym ucieramy na jednolita masę. Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do przygotowanego ciasta, całość delikatnie mieszamy i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temp. 170 st przez około 45 min.
Masło na masę ucieramy z cukrem, mlekiem w proszku i aromatem na jednolita masę. Z gotowego biszkoptu wycinamy serce następnie dzielimy je na 3 blaty. Każdy blat nasączamy wymieszaną wódką z wodą. Blaty przekładamy masą oraz smarujemy boki ciasta, które obsypujemy pokruszonymi resztkami ciasta wymieszanymi z kakao. Górę ciasta polewamy czerwoną polewą.
Masło na masę ucieramy z cukrem, mlekiem w proszku i aromatem na jednolita masę. Z gotowego biszkoptu wycinamy serce następnie dzielimy je na 3 blaty. Każdy blat nasączamy wymieszaną wódką z wodą. Blaty przekładamy masą oraz smarujemy boki ciasta, które obsypujemy pokruszonymi resztkami ciasta wymieszanymi z kakao. Górę ciasta polewamy czerwoną polewą.
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasta ciasto na walentynki ciasto walentynkowe tort walentynkowy walentynki
Piękny! I do tego jaka urocza dekoracja :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny torcik :-)
OdpowiedzUsuńwww.kuchniaipodroze.blogspot.com
Jest bardzo walentynkowy. Serdeczne pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńWyszedł na prawdę piękny!
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda :-) Torcik idealny! :-)
OdpowiedzUsuńPółtora szklanki mąki do biszkopt? To nie biszkopt!
OdpowiedzUsuńMozesz Anonimie zrobić biszkopt wg własnego przepisu
Usuń