Ilość: około 12 sztuk
Składniki:
ciasto:
- 5 dag drożdży
- 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka
- ok. 4 szklanek mąki wrocławskiej lub krupczatki
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- 1/4 kostki margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 5 dużych cebul
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej lub ostrej
- pieprz mielony
- 2 płaskie łyżki maku
- olej
Przygotowanie:
Do lekko podgrzanego mleka dodajemy cukier, pokruszone drożdże i 1 szklankę mąki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy farsz: obraną cebulę kroimy w cienkie pół krążki i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę solimy, pieprzymy i wsypujemy według uznania paprykę. Następnie farsz dzielimy na 2 połowy. Do jednej, jeszcze ciepłej części wsypujemy mak i razem mieszamy. Drugą pozostawiamy na patelni.
Potem do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, stopioną, przestudzoną margarynę i roztrzepane 1 całe jajko + żółtko (białko pozostawiamy). Wszystko dokładnie wyrabiamy i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto nie może przyklejać się do rąk (w razie potrzeby dosypujemy mąki). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 12 części, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na okrągłe placki. Brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem. Następnie na 6 placków rozkładamy wcześniej przygotowany farsz z makiem, a na pozostałe z samą cebulą (powstaną dwa rodzaje).
Potem do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, stopioną, przestudzoną margarynę i roztrzepane 1 całe jajko + żółtko (białko pozostawiamy). Wszystko dokładnie wyrabiamy i ponownie pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto nie może przyklejać się do rąk (w razie potrzeby dosypujemy mąki). Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 12 części, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na okrągłe placki. Brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem. Następnie na 6 placków rozkładamy wcześniej przygotowany farsz z makiem, a na pozostałe z samą cebulą (powstaną dwa rodzaje).
Cebularze pieczemy w temp. 175 st. do momentu, aż się zarumienią (ok.20 min). Doskonale smakują podane z czystym barszczem.
Smacznego!
Mam wszystkie składniki. I pewnie zrobię. Tylko, że jak oglądam tyle pyszności to zastanawiam się kto i kiedy to wszystko przeje, skoro ja tyle chcę tego robić. Może zacznę piec, smażyć, gotować, grillować, dusić itp. ale dla jakiejś restauracji ;) Bo nawet tego nie wybiegam. Musiałabym biegać non stop ;)
OdpowiedzUsuńLubię cebularze.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuje za nieskomplikowany przepis który szybko wykorzystam ponieważ uwielbiam cebularze ale jakoś nigdy do tej pory nie zrobiłem sobie ich w domu. Sam nie wiem dlaczego. Czyżbym myślał że jest to aż tak skomplikowane - nie wiem. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz oczy moje widza cebularza z makiem. Pewnie lokalna nowinka i nie mój region - ja znad morza :P Spróbowałabym takiego wynalazka! :)
OdpowiedzUsuńMi najlepiej smakują z masłem mmm pycha 😊
OdpowiedzUsuńWyszły bardzo dobre, polecam..
OdpowiedzUsuńUwielbiam cebularze, dziękuję za prosty przepis....
OdpowiedzUsuń