Drożdżówki

Smaczne drożdżówki z serowym i dżemowym nadzieniem w sam raz dla łasuchów

Ilość: 18 sztuk

Składniki:
  • 1 szklanka mleka 
  • około 5 szklanek mąki tortowej 
  • 5 dag drożdży 
  • 125 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 3 jajka 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1/2 kieliszka wódki 
  • szczypta soli 
masa serowa:
  • około 200 g białego sera półtłustego 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 cukier waniliowy 


Przygotowanie:

Do lekko ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 szklankę mąki, 1 łyżkę cukru i sól. Wszystko mieszamy i rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie roztapiamy margarynę i ubijamy 2 całe jajka i 1 żółtko z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym przez około 3 minut (1 białko pozostawiamy).


Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy resztę mąki, przestudzoną margarynę, wódkę, olej oraz ubite jajka. Wszystko dobrze wyrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Po ponownym wyrośnięciu ciasta (jeśli przykleja się do rąk dodać jeszcze mąki) formujemy drożdżówki (małe placuszki). Ser rozgniatamy łyżką, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem ucieramy. Na środku drożdżówek kładziemy nadzienie, a boki smarujemy roztrzepanym białkiem. Nadzienie do drożdżówek według uznania: marmolada, dżem lub ser. Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 st. przez około 25 min.


Smacznego!


Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

15 komentarzy:

  1. ale apetycznie wyglądają... i jak kupne - wow! szkoda, że ja nie mam takich zdolności cukierniczych :)

    pozdrawiam! http://zyciasmaki.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. liczą się chęci... wazne aby spróbować.

      Usuń
    2. Jak kupne-tak möwiły dziewuchy pochodzące z wiochy gdy pewnego dnia moja mama poczęstowała je ciastem domowym.Do tej pory tak möwimy jak coś nam posmakuje a zrobione jest to w domu ;-)

      Usuń
  2. nigdy nie przypuszczałam, że zrobienie drożdżówki może być takie proste! chyba się skuszę:)
    pozdrawiam!

    cafetime.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ze sklepu :)
    w wolnej chwili zapraszam w swoje skromne progi.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Baardzp kuszące.... :)) nigdy jeszcze sama nie piekłam....

    OdpowiedzUsuń
  5. jak by stały na ladzie w sklepie to nawet bym na nie nie spojrzał

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje też się smacznie prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajnie, że ich nie zawijałaś, ja łącze te dwa smaki w jednej drożdżówce spróbuj takiego połączenia następnym razem ;) pozdrawiam

    http://appetiteforlife.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  8. Dlaczego pieczecie ciasta z tą trującą margaryną !!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności :) bardzo, bardzo poproszę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale smakowicie wyglądają, muszę spróbować upiec.

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusisz wypiekamy jak zawsze...pieczemy dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń