Ilość: 18 sztuk
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- około 5 szklanek mąki tortowej
- 5 dag drożdży
- 125 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka oleju
- 1/2 kieliszka wódki
- szczypta soli
- około 200 g białego sera półtłustego
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Do lekko ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, 1 szklankę mąki, 1 łyżkę cukru i sól. Wszystko mieszamy i rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W międzyczasie roztapiamy margarynę i ubijamy 2 całe jajka i 1 żółtko z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym przez około 3 minut (1 białko pozostawiamy).
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy resztę mąki, przestudzoną margarynę, wódkę, olej oraz ubite jajka. Wszystko dobrze wyrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Po ponownym wyrośnięciu ciasta (jeśli przykleja się do rąk dodać jeszcze mąki) formujemy drożdżówki (małe placuszki). Ser rozgniatamy łyżką, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem ucieramy. Na środku drożdżówek kładziemy nadzienie, a boki smarujemy roztrzepanym białkiem. Nadzienie do drożdżówek według uznania: marmolada, dżem lub ser. Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 st. przez około 25 min.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodajemy resztę mąki, przestudzoną margarynę, wódkę, olej oraz ubite jajka. Wszystko dobrze wyrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Po ponownym wyrośnięciu ciasta (jeśli przykleja się do rąk dodać jeszcze mąki) formujemy drożdżówki (małe placuszki). Ser rozgniatamy łyżką, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem ucieramy. Na środku drożdżówek kładziemy nadzienie, a boki smarujemy roztrzepanym białkiem. Nadzienie do drożdżówek według uznania: marmolada, dżem lub ser. Drożdżówki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 170 st. przez około 25 min.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
bułeczki ciasto drożdżowe drożdżówki drożdżówki z dżemem drożdżówki z serem pieczywo słodkie drożdżówki
pychotki :)
OdpowiedzUsuńale apetycznie wyglądają... i jak kupne - wow! szkoda, że ja nie mam takich zdolności cukierniczych :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam! http://zyciasmaki.blog.pl
liczą się chęci... wazne aby spróbować.
UsuńJak kupne-tak möwiły dziewuchy pochodzące z wiochy gdy pewnego dnia moja mama poczęstowała je ciastem domowym.Do tej pory tak möwimy jak coś nam posmakuje a zrobione jest to w domu ;-)
Usuńnigdy nie przypuszczałam, że zrobienie drożdżówki może być takie proste! chyba się skuszę:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
cafetime.bloog.pl
jak ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili zapraszam w swoje skromne progi.
Pozdrawiam
Baardzp kuszące.... :)) nigdy jeszcze sama nie piekłam....
OdpowiedzUsuńjak by stały na ladzie w sklepie to nawet bym na nie nie spojrzał
OdpowiedzUsuńi twoja strata...
UsuńTwoje też się smacznie prezentują:)
OdpowiedzUsuńfajnie, że ich nie zawijałaś, ja łącze te dwa smaki w jednej drożdżówce spróbuj takiego połączenia następnym razem ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://appetiteforlife.blog.pl/
Dlaczego pieczecie ciasta z tą trującą margaryną !!!!!!!
OdpowiedzUsuńpyszności :) bardzo, bardzo poproszę :)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają, muszę spróbować upiec.
OdpowiedzUsuńKusisz wypiekamy jak zawsze...pieczemy dzisiaj.
OdpowiedzUsuń