Składniki:
- 3 marchewki
- 1 czerwona papryka
- pół główki kapusty
- 4 pomidory lub pomidory w puszce
- mały seler
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- czerstwa bułka kajzerka
- 1 papryczka chili
- 2 łyżeczki koncetratu
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, słodka papryka
Przygotowanie:
Obraną i umytą marchewkę kroimy w talarki i wrzucamy do garnka z wodą. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy poszatkowaną kapustę, pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory. W międzyczasie mieszamy mięso mielone z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekanymi liśćmi pietruszki, namoczoną w wodzie bułką i pokrojoną papryczką chili. Mięso doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką i formujemy małe pulpeciki.
Następnie, gdy warzywa w garnku zmiękną dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki , selera, cebulę, nać pietruszki, koncentrat i wcześniej przygotowane pulpeciki. Całość delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, duża ilością majeranku i lubczyku. Potrawkę gotujemy do miękkości ziemniaków. Znakomicie smakuje z chlebem.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
chili kapusta marchewka mięsne mięso mielone papryka pikantna potrawka pomidory potrawka z pulpetami i warzywami pulpeciki pulpety
Moje smaki, uwielbiam pikantne potrawy :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie. Uwielbiam takie jednogarnkowe, sycące dania. Na pewno skorzystam z przepisu.
OdpowiedzUsuńGenialny przepis!!! Uwielbiam takie potrawki, a ta Twoja wygląda baaardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńZ podstawowych składników wyszła szlachecka potrawa;) Gratuluje inwencji i polecam wszystkim
OdpowiedzUsuń