Wymiary formy: 24x28 cm
Składniki:
masa budyniowa:
- 2 budynie waniliowe
- 2,5 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 70 g masła
- 500 ml śmietanki 30%
- 2 śmietan-fixy
- 1 łyżka cukru pudru
- około 300 g herbatników
- 1 puszka masy kajmakowej (500g)
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
2 szklanki mleka gotujemy z cukrem. W 1/2 szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, następnie wlewamy go do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż powstanie gęsty budyń oraz odstawiamy go do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając stopniowo zimy budyń na jednolitą masę. Śmietankę ubijamy z śmietan-fiksami oraz cukrem pudrem na puszystą i gęstą masę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy warstwę herbatników, smarujemy masą kajmakową (jeśli jest zbyt gęsta można puszkę włożyć na parę minut do gorącej wody) oraz ponownie układamy warstwę herbatników, na którą wykładamy masę budyniową i przykrywamy herbatnikami. Na koniec smarujemy masą śmietanową oraz posypujemy startą gorzką czekoladą. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
3 bit 3 bit bez pieczenia batonik ciasta ciasto 3 bit ciasto batonik ciasto bez pieczenia herbatniki kajmak masa budyniowa masa krówkowa śmietanka top ciasta bez pieczenia
Pysznie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pyszne ciasto.... trudno się nie skusić... :)
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru.....
To jedno z najpyszniejszych ciast :) Uwielbiam! Twoje jest idealne :)
OdpowiedzUsuńWow,wyglada przepysznie.W tym tygodniu na pewno go zrobie tylko co z moim odchudzaniem:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam ale słyszałam ze jest przepyszne :D
OdpowiedzUsuńChyba muszę spróbować bo wygląda pysznie i jak to możliwe, że jeszcze go nie jadłam:-(
OdpowiedzUsuńŻyczę udanego dnia,
Pozdrawiam i zapraszam na czasem:-)
przepięknie wygląda muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne!!! Najlepsze następnego dnia.
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, pewnie tak samo smakuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie,
http://najlepszeporady.blog.pl/
mam pytanie: Jakie maja być te budynie, na 0,5 l mleka czy na 3/4 l mleka
OdpowiedzUsuńBudynie na 0,5 l mleka ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Czy zamiast herbatników mogą być słone krakersy?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoj nie wiem czy to dobre będzie :) lepiej użyć herbatników, pozdrawiam!
UsuńRobię na krakersach, ciasto wychodzi przepyszne :)
Usuńnic tylko jeść i jeść takie słodkości :D
OdpowiedzUsuńmam pytanko a jak bym chciała na większą blachę to podwoić składniki ?
OdpowiedzUsuńMożna podwoić składniki, a można tez z takiej ilości zrobić z tym że ciasto wyjdzie niskie :)
Usuńpozdrawiam!
Pyszności! Ciasto jest rewelacyjne.
OdpowiedzUsuń"Chodzi" za mną to ciasto, lubię też takie nie pieczone, jak np. rafaello, ale to na pewno dobrze smakuje.
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie i z pewnością tak smakuje...wstyd się przyznać ale nie robiłam jeszcze nigdy 3-bita z pewnością skorzystam z wypróbowanego przepisu;)...zapraszam do mnie;>
OdpowiedzUsuńProszę, przygarnij mnie i wykarm :) Uwielbiam to.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do nas.
Biorę ten przepis!
OdpowiedzUsuńJest prawie jedenasta wieczór a patrząc na Twoje zdjęcie czuję, że jak nie zjem "słodycza" to minie mnie coś wyjątkowego :)
sorki ale spotkałem już w necie to ciasto pod nazwą 3 bit. Może ktoś wyjaśni dlaczego akurat taka nazwa bo mnie się ona z niczym nie kojarzy - chyba że chodzi o trzy warstwy smakowe ciasta - sam nie wiem? Miłej soboty życzę :)
OdpowiedzUsuńnazwa pochodzi od batonika 3 bit ;)
Usuńooo jaki wysoki- muszę mój przepis zmodyfikować
OdpowiedzUsuńwzajemnie miłej niedzieli:)
Jest przepyszne. Dziekuje. Cala blacha poszla w jeden dzien mniam
OdpowiedzUsuńMam pytanie ile wsypać cukru do tego gotującego się mleka?
OdpowiedzUsuńtak jak podane w przepisie 2 łyżki cukru :)
Usuńczy budyń ma być bez cukru?
OdpowiedzUsuńtak bez cukru :)
Usuń