Wymiary formy: 21x12 cm
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, karkówka
- 4 ugotowane jajka na twardo
- 2 surowe jajka
- 1 bułka
- 1 cebula drobno posiekana i podsmażona
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka mielona, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec
Przygotowanie:
Bułkę moczymy w mleku lub wodzie, a gdy zmięknie odciskamy z płynu. Następnie mięso dokładnie mieszamy z surowymi jajkami, odciśniętą bułką, podsmażoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy do niej połowę masy mięsnej, pośrodku robimy rowek i układamy ugotowane wcześniej jajka jedno za drugim (odkrawamy końcówki jajek, aby się stykały).Tak ułożone jajka przykrywamy pozostałą częścią masy mięsnej. Górę pieczeni posypujemy mieloną papryką, wciskamy w nią kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego oraz kładziemy liść laurowy.
Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopni . Gotową pieczeń odstawiamy na 10 minut i wykładamy z foremki. Pyszna na ciepło i na zimno.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Pieczeń pyszności......
OdpowiedzUsuńDziękuję za pamięć i życzenia..... również życzę wszystkiego NAJ na świąteczny czas....radosnego świętowania, bliskości i miłości, odpoczynku i relaksu, dużo wiosennego słoneczka i pogody ducha...smacznych potraw to nie muszę życzyć, bo na pewno takie są.... :))
Pozdrawiam świątecznie..... :))
Wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje, bardzo ją lubię! Zazwyczaj robię ją w drugi dzień Świąt, lub zaraz po Świętach, żeby wyzbyć się pisanek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko i życzę miłej soboty :)
Alez smakowicie wyglada ta pieczen z jajkiem wielkie dzieki za podzielenie sie swoimi kulinarjami :):)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńWyszła super... Ja uwielbiam kanapki z taką pieczenią:)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest bardzo dobra...Twoja super się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPieczeń palce lizać. Porywam przepis, wykorzystam na święta....
OdpowiedzUsuńNa święta obowiązkowa pieczeń.....
OdpowiedzUsuń