Wymiary formy: 28x40 cm
Składniki:
ciasto:
- 2 żółtka
- 1/2 kostki margaryny (125 g)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- poszuka brzoskwini (500 g)
masa serowa:
- 1,2 kg sera
- kostka masła (200 g)
- 9 dużych jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka kaszki manny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- według uznania: rodzynki, skórka z cytryny, wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- 3 białka
- 15 dag wiórek kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w porządną kulę (gdy ciasto wyjdzie za gęste dodajemy łyżkę śmietany) i wkładamy do lodówki, przynajmniej na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Staramy się też wyłożyć boki foremki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 min w temperaturze 170 stopni.
Podpieczone ciasto wyjmujemy na 5 min i układamy na nim pocięte w ćwiartki owoce. Ser mielimy co najmniej 2 razy. Następnie ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy po kolei żółtka, zmielony ser, budyń, kaszkę mannę, proszek do pieczenia, rodzynki, sok i skórkę z cytryny, a na koniec ubitą pianę z białek.
Utartą masę serową wylewamy na owoce. Masło na pierzynkę roztapiamy i studzimy. Następnie białka ubijamy z cukrem i stopniowo do nich dodajemy wystudzone masło oraz wiórka kokosowe. Całość wykładamy na masę serową.
Tak przygotowany sernik pieczemy w temperaturze 170 st. przez około 1 h 10 min (gdy wiórka kokosowe zaczną się rumienić przykrywamy je papierem do pieczenia, aby się nie spaliły).
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
brzoskwinie ciasta ciasto sernik sernik sernik z brzoskwiniami
Pycha sernik, efekt końcowy genialny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Też świetny sernik! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki :D
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba i bardzo doceniam, jak widzę na blogu zdjęcia z placu boju - takie podczas przygotowywania - wiem że przy samym pieczeniu/gotowaniu jest dużo pracy a jeszcze w międzyczasie robienie zdjęć to dodatkowa robota, nie mówiąc potem o ich edycji, wyborze itp itd. super! na pradę fajnie to tu wygląda i widać że serducho jest w tego bloga wkładane :)
OdpowiedzUsuńpozdro oobżarciuszku & oczywiście mniam ;)
http://ucztawloska.blogspot.com/2014/03/szarlotta-na-zielono-czyli-mocno.html
Wspaniale wyglada ten sernik :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie :)
Brakuje w podanych przez Ciebie składnikach "pierzynki z kokosu" ilości masła. Proszę o podanie, bo chciałam upiec te pyszności.
OdpowiedzUsuńjakoś umknął mi ten składnik :) już poprawiłam i dziękuje za zwrócenie uwagi :) pozdrawiam i życzę smacznego!
Usuńpyszny- wygląda jak babci :) czyli najlepszy :)
OdpowiedzUsuńPani Gabrielo , dziękuję za wysiłek i podzielenie się znakomitym przepisem na sernik , ale proszę mi zdradzić tajemnicę jak Pani wyciągnęła ten sernik z foremki nie uszkadzając sernika .
OdpowiedzUsuńsernik wyciągamy przy pomocy dwóch desek, przykładamy jedną deskę do blaszki i odwaracamy do góry nogami, następnie przykładamy drugą deskę do sernika już bez blachy i ponownie odwracamy, pozdrawiam!
UsuńPani Gabrielo , ten sernik pieczemy ,, góra - dół " , czy tylko przy załączonej dolnej grzałce ?
OdpowiedzUsuńpieczemy góra - dół :) pozdrawiam!
UsuńPani Gabrielo , Pani jest solidną Firmą . Bardzo dziękuję za błyskawiczną , pomocną odpowiedź na moje pytania Serdecznie pozdrawiam .
OdpowiedzUsuń;)
UsuńKocham serniki;)
OdpowiedzUsuńSernik to moje ulubione ciasto, pyszności!
OdpowiedzUsuńSerniczek z owocem to jest to co lubię :)
OdpowiedzUsuńA jaki rodzaj sera
OdpowiedzUsuńTwaróg półtłusty
Usuń