Średnica formy: 28 cm
Składniki:
biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 15 dag cukru
- 15 dag mąki (1/2 mąki tortowej, 1/2 mąki ziemniaczanej)
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- wódka lub inny alkohol
- 1 opakowanie (120 g) kremu do tortu o smaku ajerkoniakowym
- 300 ml zimnego mleka
- 1 dżem z czarnej porzeczki (400 g)
- starta czekolada
Przygotowanie:
Białka ubijamy z odrobiną soli, dodajemy cukier, następnie żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i oliwę. Wszystko razem mieszamy. Przygotowany biszkopt przekładamy do formy i pieczemy w temp. 160-170 st. z termoobiegiem. Gdy biszkopt odchodzi od brzegów tortownicy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i po 5 minutach go wyciągamy. Gotowy biszkopt odstawiamy, aby wystygł. Po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na 3 części. Do naczynia wlewamy zimne mleko i wsypujemy zawartość torebki. Miksujemy około 3 min, aż powstanie gęsty krem.
Blaty biszkopta nasączamy alkoholem. Następnie smarujemy pierwszy blat dżemem i wykładamy 1/3 masy ajerkoniakowej. Podobnie postępujemy z drugim i trzecim blatem biszkopta. Na koniec smarujemy masą ajerkoniakową boki tortu, posypujemy startą czekoladą i dekorujemy owocami.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ajerkoniak ciasta ciasto ajerkoniakowe tort tort ajerkoniakowy
Prosty i smaczny torcik ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPycha :) skusiłabym się na kawałek.
OdpowiedzUsuńAż buzia się cieszy :D Na pewno jest przepyszny
OdpowiedzUsuńTakim CUDEM kusić zaraz po świętach....? To niewybaczalne.....ale wybaczam, bo pewnie gościł na świątecznym stole....:)) Wygląda obłędnie... :))
OdpowiedzUsuńplacków zabrakło na stole, więc trzeba było wymyśleć coś szybkiego :) pozdrawiam!
Usuń1/2 mąki ale kg czy jak?
OdpowiedzUsuń7,5 dag mąki tortowej i 7,5 dag mąki ziemniaczanej, pozdrawiam!
UsuńKurczę, nawet nie wiedziałam, że tort się tak szybko i z pozoru łatwo robi:)
OdpowiedzUsuńja protestuję!!!! to jest zamach na moją dietę i moje treningi!!!! :D :D :D cudowny jest ten tort! a tą masą i startą czekoladą to bym się sama posmarowała i posypała - tak to zayebiście wygląda!
OdpowiedzUsuńhttp://ucztawloska.blogspot.com/
pozdro&mniam :)
Wygląd wspaniale i na pewno tak samo smakuje
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ajerkoniak :-) pyszny torcik :-)
OdpowiedzUsuń15 dag mąki?nie za mało???
OdpowiedzUsuńnie, to prawidłowa ilość mąki, pozdrawiam!
Usuń