Składniki:
- 1 szklanka mąki żytniej (6 łyżek)
- 4 ząbki czosnku drobno pokrojonego
- skórka z jednej kromki razowego chleba
- ok. 1 litra przegotowanej, ciepłej wody
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do szklanego lub glinianego naczynia, zalewamy wodą i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie dodajemy czosnek i skórkę razowego chleba (można też dodać odrobinę cukru, ale niekoniecznie). Nastaw przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce . Po ok. 5 dniach, zakwas będzie miał kwaskowaty smak i przyjemny zapach. Tak przygotowany zakwas wykorzystujemy do zrobienia świątecznego żurku (gdy część pozostanie można go przelać do butelki i przechowywać w lodówce).
Smacznego!
Zakwas do wielkanocnego żurku po 2 dniach:
Zakwas do wielkanocnego żurku po 5 dniach:
Wielkanoc zakwas zakwas do wielkanocnego żurku zakwas do żurku zakwas na żurek żurek wielkanocny
Sprobuje, trudne nie jest, moze sie uda hehe
OdpowiedzUsuńŻurek na takim zakwasie palce lizać:D
OdpowiedzUsuńPodejmę wyzwanie i na tegoroczne Święta sama zrobię zakwas. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńW tym roku zrobię sama! Wg przepisu :)
OdpowiedzUsuńDomowy zakwas jest najlepszy :) jak zrobisz daj znać jak poszło :)
UsuńU mnie w tym roku żurku nie będzie, planuję rosołek cytrynowy;)
OdpowiedzUsuńBędziesz miała pyszny żur:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, wypróbuję.
OdpowiedzUsuńŻurek na domowym zakwasie jest najlepszy....
OdpowiedzUsuńAle będzie pyszny żurek, dziękuję za przepis....
OdpowiedzUsuńCzy musi być chleb razowy?wszystko mam tylko chleba brak
OdpowiedzUsuńBez skórki chleba też się zrobi....
OdpowiedzUsuń