Składniki:
- 2,5 l wody
- 0,5 l zakwasu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 20 dag wędzonego boczku lub wędzona kość ze schabu
- 3 pęta białej kiełbasy
- 4 ząbki czosnku
- 1 mały korzeń chrzanu
- przyprawy: ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, pieprz mielony, liść laurowy, majeranek, sól
- ugotowane jajka
Przygotowanie:
Boczek wraz z marchewką, pietruszką, selerem oraz przyprawami (poza pieprzem mielonym i majerankiem) gotujemy w wodzie do miękkości. Następnie wywar przecedzamy, a boczek kroimy w kostkę i wsypujemy z powrotem. Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na bardzo małym ogniu około 15 minut po czym ją wyjmujemy. Natomiast do wywaru wlewamy zakwas, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek i świeżo starty chrzan. Wszystko mieszamy i gotujemy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli żurek jest za rzadki podprawiamy go odrobiną mąki ze śmietaną. Żurek podajemy na gorąco z ugotowanymi i pokrojonymi jajkami oraz białą kiełbasą.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
Wielkanoc wielkanocny żurek żurek żurek na Wielkanoc żurek po staropolsku
Wygląda bardzo apetycznie :D Prawdziwy żurek na zakwasie to dopiero smak :)
OdpowiedzUsuńNa domowym zakwasie, rewelacja.
OdpowiedzUsuńŻurek na domowym zakwasie z jajeczkiem i białą kiełbaską, mniam.....mniam...
OdpowiedzUsuńŻur to moje ulubione danie. Zawsze czekam na nie z niecierpliwością! Szczególnie lubię taki na zakwasie z dużą ilością chrzanu na wędzonych żeberkach i dodatkiem białej kiełbasy- swoją drogą najlepsza jest od zakładu mięsnego Karol.
OdpowiedzUsuńhttps://zpm-karol.pl/product/kielbasa-biala-parzona-500g-zaklad-miesny-karol/