Ilość: około 24 sztuk
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki margaryny (125 g)
- 8 łyżek mleka
- 4 łyżki kakao
- 2 szklanka płatków owsianych
- 3 łyżki wiórków kokosowych + do obtaczania
- 1/2 szklanka włoskich orzechów rozdrobnionych
- 1/2 szklanka rodzynek
Przygotowanie:
Cukier, mleko, margarynę, kakao dajemy do garnka i wszystko zagotowujemy. Powstała masa musi być jednolita, a cukier powinien się rozpuścić. Następnie garnek odstawiamy z kuchenki i od razu wsypujemy do kakaowej masy pozostałe składniki. Wszystko szybko mieszamy.
Potem formujemy kulki (pomagam sobie łyżką, gdyż masa jest gorąca). Powstałe kuleczki obtaczam w wiórkach kokosowych i odstawiam do wystudzenia na ok. 2 godziny. Można też zrobić ciasteczka bez rodzynek i orzechów, wówczas dajemy 3 szklanki płatków owsianych.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasteczka owsiane ciasteczka owsiane bez pieczenia ciastka ciastka owsiane
Jeny jak dużo cukru i do tego margaryna :( Niezbyt to zdrowe, a myślałam że wchodząc ujrzę lekkie kuleczki, w sam raz na zdrową przekąskę :D
OdpowiedzUsuńte ciasteczka robiłam pierwszy raz :) i tak zmniejszyłam ilość cukru bo w przepisie, z którego korzystałam było go więcej :P najważniejsze ze szybko znikły ze stołu :)
UsuńZjadłabym :D wyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńno to można dać masło,a zamiast cukru białego dać brązowy !
OdpowiedzUsuńslicznosci i pysznosci:)
OdpowiedzUsuńjeszcze apetyczniejsze od poprzedniego ciacha, Pycha! :)
OdpowiedzUsuńte kuleczki sa bardzo dobre jestem z nich bardzo zadowolona oczewiscie nie można ich jesc często bo sa tuczące ,ale raz na jakiś czas można sobie zrobić mala przyjemność , a i tu wiem co jem bo te kupne sa jeszcze gorsze
OdpowiedzUsuń