Składniki:
- 2 wypatroszone pstrągi
- zioła: natka pietruszki i lubczyku, szczypiorek, oregano lub inne zioła według uznania
- papryka ostra
- 1 cytryna
- 1 duża cebula
- olej
Przygotowanie:
Ryby czyścimy, myjemy, odcinamy głowy i płetwy. W międzyczasie przygotowujemy bejcę: do oleju wrzucamy drobno pokrojone zioła, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie pstrągi skrapiamy cytryną i smarujemy powstałą bejcą z obu stron oraz w środku. Do środka wkładamy również krążki pokrojonej cebuli. Ryby zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Potem pieczemy na grillu ok. 30-40 min.
Tak przygotowanego pstrąga w ziołach podajemy z sałatkami z świeżych warzyw.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
grillowana ryba grillowany pstrąg grillowany pstrąg w ziołach pstrąg pstrąg w ziołach pstrąg z grilla ryba z grilla ryby
Mniam mniam, pyysznosci.....
OdpowiedzUsuń...czyli majówka się udała :))
Taki grill to kiedyś chcemy sobie wybudować jak,, osiadziemy,, na wsi - mam pytanie, czy był budowany samodzielnie od podstaw, czy zakupiony i składany z elementów...? Chociaż po kamieniach to chyba widzę, że budowany własnoręcznie.... no chyba, że się mylę..(.?)
Pozdrawiam :)
a dziękuję majówka się udała, chodź pogoda mogła być lepsza :) grill był budowany własnoręcznie, jeśli chcesz coś więcej wiedzieć na ten temat napisz do mnie maila :) pozdrawiam!
UsuńMacie ekstra grilla :) pstrąg smakuje najlepiej jak jest świeży czyli nie mrożony. Czasami będąc w górach odwiedzam miejsca (zajazdy) w których podawany jest pstrąg z własnej hodowli. Gdzieniegdzie można do samemu złapać i wybrany usmażyć na miejscu - dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńJa slyszalam zeby grillowac ryby z glowami, one daja smak
OdpowiedzUsuń