Ilość: 14 sztuk
Składniki:
- kwiatostany czarnego bzu (zebrane daleko od miasta i drogi)
- 1,5 szkl. mąki
- 1 duże jajko
- 1 szkl. mleka
- 0,5 szkl. wody gazowanej
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Z podanych skladników przy pomocy miksera lub trzepaczki robimy ciasto naleśnikowe (musi posiadać konsystencję gęstej śmietany, jeżeli jest za rzadkie dosypujemy mąki). Następnie maczamy w nim kwiaty trzymając za końce łodyg (odczekać, aż nadmiar ciasta skapie) oraz kładziemy na niewielką ilość rozgrzanego oleju. Gdy zacznie się rumienić, odcinamy nożyczkami zieloną łodygę i placka odwracamy na drugą stronę.
Po usmażeniu na złoty kolor przekładamy na talerz. Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem konfitury, miodu.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
czarny bez kwiaty czarnego bzu kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym mączne i makarony naleśniki i omlety
Bardzo ciekawa propozycja :) Czego to nie wymyślimy ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Jadłam kiedyś kwiaty akacji w cieście naleśnikowym. Było pysznie:)
OdpowiedzUsuńTe kwiaty bzu czarnego też wyglądają apetycznie:))
Robię dziś na kolację, i tak już miałam w planach, przeważnie jemy je z musem truskawkowym, ale w tym roku muszę wypróbować z moim dżemem z kiwi i banana :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie...jedyne nad czym się zastanawiam to...skąd dzisiaj wziąć kwiaty bzu...? :)
OdpowiedzUsuńhttp://one-tiny-chef.blog.pl/
jeśli mieszkasz na wsi to nie powinnaś mieć problemu ze znalezieniem tych kwiatków :) a jeśli nie, to musisz wybrać się na łono natury :D czarny bez rośnie na skrajach lasów, łąk i po rowach :D pozdrawiam!
UsuńHahaha to się zagrałyśmy z tymi placuszkami.... :)) jak teraz patrzę na Twoje to aż,, chce mi się powtórki z rozrywki,, :)))
OdpowiedzUsuńJadlam identyczne w Niemczech, fantastyczna sprawa, mmmm
OdpowiedzUsuń