Ilość: około 10 naleśników
Składniki:
ciasto:
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- olej
- 500 g pieczarek
- 200 g sera żółtego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko i wodę oraz dodajemy mąkę i olej. Wszystkie składniki mieszamy. Ciasto odstawiamy na około 15 minut aby mąka się rozkleiła. Następnie ponownie mieszamy do jednolitej masy. Rozgrzaną patelnie smarujemy olejem i smażymy cienkie naleśniki. Przy każdym nalewaniu ciasta na patelnie pamiętajmy aby je zamieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę na złoty kolor, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy. Następnie do farszu dodajemy masło i smażymy go do całkowitego odparowania wody. Ciepłe jeszcze naleśniki smarujemy przygotowanym farszem z pieczarek, posypujemy startym na grubych oczkach serem żółtym i zawijamy jak kopertę.
Pieczarki myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę na złoty kolor, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy. Następnie do farszu dodajemy masło i smażymy go do całkowitego odparowania wody. Ciepłe jeszcze naleśniki smarujemy przygotowanym farszem z pieczarek, posypujemy startym na grubych oczkach serem żółtym i zawijamy jak kopertę.
Tak przygotowane naleśniki układamy na blasze i pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temp 180 st.
Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!
ciasto na naleśniki naleśniki naleśniki z pieczarkami naleśniki z pieczarkami i serem żółtym obiad pieczarki
Szybki i pyszny obiadek :D
OdpowiedzUsuńZrobię w sobotę, to zobaczymy jak wyjdzie :)
OdpowiedzUsuńi jak wyszły??? :)
UsuńŚwietny świetny zgadzam się w 100 % :)
OdpowiedzUsuńsuper! muszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
Ulubione mojego męża :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, zrobię dziś na obiad :)
OdpowiedzUsuńCzęsto jadłam takie naleśniki będac jeszcze na studiach w małej kanjpce. mega syte i pyszne
OdpowiedzUsuńZ tej porchi ciasta wyszlo mi tylko 5 krazkow
OdpowiedzUsuńmoże masz Reniu dużą patelnie, albo smażyłaś grubsze naleśniki :) Pozdrawiam!
Usuńsmazylam na patelni 20 cm :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńJak długo robi się takie naleśniki z tego przepisu?
Witam, ile oleju dodać do ciasta?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
około kieliszek :) Pozdrawiam!
UsuńNaleśniki z takim wypełnieniem muszą smakować rewelacyjnie i smakują:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiamy:)
robię z tatą i pewnie bedą pyszne
OdpowiedzUsuńJak długo robi się takie naleśniki?
OdpowiedzUsuńokoło 50 min. Pozdrawiam!
UsuńŚwietnie wyglądają
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowałem i wyszedł przepyszny :)
OdpowiedzUsuńA mam pytanie. Czy jak bym przygotowała sobie wszystko szybciej i zimne naleśniki jak i farsz wstawiła do piekarnika? Wyjdzie? Chciałam zrobić na urodziny.
OdpowiedzUsuńoczywiście, że wyjdzie, tylko będzie potrzebny dłuższy czas pieczenia :) Pozdrawiam
UsuńNo przepysznie jak nie zeżrę to szczeznę. A potem kawusia. Miła i ciepła, zupełnie jak ja. Kocham kawusię.
OdpowiedzUsuń